Bíróság elé állították a gyermeke halálra éheztetésével vádolt erki nőt

Vágólapra másolva!
Egyéves gyermeke halálra éheztetésével vádolnak egy nőt Erken, a harmincéves asszonynak hétfőn kezdődött a büntetőpere Egerben. A település háziorvosa és a védőnő is vádlott az ügyben, mindannyian tagadták bűnösségüket.
Vágólapra másolva!

Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolnak egy erki anyát, aki az ügyészség szerint halálra éheztette 13 hónapos kislányát. A harmincéves asszony büntetőpere ma kezdődött Egerben, a Heves Megyei Bíróságon.

A település háziorvosa és a védőnő is vádlott. A másodrendű vádlott orvossal szemben foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés szerepel a vádiratban. A harmadrendű vádlott védőnőt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt állították bíróság elé. Az első fokon eljáró bíróság előtt mindhárman tagadták bűnösségüket.

A vádirat szerint az édesanya a 2007 decemberében született kislányt 6 hónapos korától nem táplálta megfelelően. A 13 hónapos kislány 2009 januárjában a súlyos alultápláltság miatt kialakult fertőzéses eredetű kiszáradás következtében meghalt. A vádirathoz csatolt szakértői vélemény szerint a gyermek halálához hozzájárult a helyi háziorvos, illetve a védőnő mulasztása is, akiknek fel kellett volna figyelnie a kislány súlycsökkenésére. A gyermek ugyanis, miközben fél éves korában 6,85 kilogrammos volt, addig halálakor csupán 5,43 kilogramm volt.

Az anya szerint duci volt a kislány

Az öt gyermeknek életet adó anya a bíróságon nem kívánt vallomást tenni, nyomozati vallomása szerint napi három-négy alkalommal etette a gyerekét, aki szavai szerint olyan duci volt, hogy "Dömpernek" nevezték. A településen helyettesítő védőnő a bíróságon azt mondta, hogy ő nem súlycsökkenést, hanem éppen súlygyarapodást regisztrált a kislánynál, aki augusztusban még 6,58 kilogrammot, október 29-én viszont 6,8 kilogrammot nyomott, ő csupán azt jegyezte fel, hogy a gyerek "súlyfejlődése vontatott". A tárgyaláson az is kiderült, hogy az anya nem vitte el kislányát a decemberben esedékes védőnői felülvizsgálatra, illetve egy soron következő oltásra sem. A tárgyalás január 19-én tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik.