"Mindennap Ducénak vagy Führernek neveznek" - német lapnak nyilatkozott Orbán

Orbán Viktor beszél a parlamentben, alkotmányozó nemzetgyűlés
Vágólapra másolva!
Folyton rablót kiáltó magyar politikusokról és az emberi méltóságot naponta megsértő magyar médiáról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök egy német napilapnak adott interjúban. A Bild arról faggatta Orbánt, hogy mit szól a ráragasztott "Puszta-Putyin" becenévhez, és demokratikusnak tartja-e, hogy az ellenzéket teljesen kizárja a média felügyeletéből. Orbán azt mondta, szerinte akkor sem lenne vége a kiabálásnak, ha a többi párt is helyet kapna a Médiatanácsban.
Vágólapra másolva!

"A Bildet is betiltatná, Orbán úr?" - ezzel a címmel közölt terjedelmes interjút hétfőn a Bild című német bulvárlap Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az interjúban Orbánt főleg a magyar médiatörvényről faggatták, a miniszterelnök pedig válaszaiban lesújtónak írta le a magyarországi médiában uralkodó állapotokat.

Orbán a lapnak azt mondta, hogy egy éve gyakorlatilag nem létezett médiafelügyelet Magyarországon. "A közszolgálati rádiónak és televíziónak nem volt elnöke, a médiában pedig a mindennapok részét képezte és képezi az emberi méltóság megsértése" - mondta. A kormányfő arról beszélt, hogy "különösen az interneten" eddig semmilyen szabályozás nem védte a gyermekeket és a fiatalokat az erőszak, a pornográfia vagy az antiszemitizmus ellen.

"Az új médiatörvényünk megoldotta ezeket a problémákat" - fogalmazott Orbán, majd megismételte, hogy szerinte a törvényben semmi olyan nincs, ami más EU-tagállamok törvényeiben ne lenne megtalálható. Arra a kérdésre, hogy mit szól a külföldi elemzők által ráragasztott, az erősen tekintélyelvű orosz miniszterelnökre utaló "Puszta-Putyin" becenévhez, Orbán közölte: "Remélem, hogy Putyin úr nem sértődik meg az efféle összehasonlításokon".

Orbánt a Bild arról is faggatta, hogy miért töltötte meg a médiát ellenőrző hatóságot kizárólag a saját pártjának tagjaival. "Ön szerint ez demokratikus?" - kérdezte a lap újságírója. A miniszterelnök válaszában közölte, hogy a Bild kérdése nem állja meg a helyét, mert a Médiahatóság ugyan kormányzati szerv, a Médiatanácsba viszont a parlament választotta a tagokat. "Igaz, ott pedig a pártomnak kétharmados többsége van" - tette hozzá.

Orbán közölte: a Médiatanácsban csak a parlament által választott szakértők ülnek, ami sokkal jobb, mint ha a parlamenti pártoknak arányosan kiosztott székek lennének a testületben. Amikor a Bild megkérdezte, hogyan lehet kiegyensúlyozott a hatóság, ha egyetlen ellenzéki képviselő sem ül benne, Orbán közölte: "Higgye el, ha a pártok arányosan lennének képviselve a hatóságban, a kiabálás akkor sem lenne kisebb".

A német újság megkérdezte Orbánt, hogy mit tenne "a hatósága" a Bilddel, ha az magyar lap lenne, és holnap azzal a címmel jelenne meg, hogy "Váltsuk le Orbán Viktort!". Orbán azt mondta, a hatóság ezt még "visszafogottnak, majdnem elismerőnek minősítené". "Üssék csak fel a mi újságjainkat! Ott engem mindennap Ducénak vagy Führernek neveznek, csalónak vagy rablónak hívnak" - mondta. Orbán szerint Magyarországon más a politikai kultúra: "mi ugyan nem verekszünk a parlamentben, mint ahogy Olaszországban előfordult, de ha valakinek más véleménye van, mint az ellenfelének, akkor azonnal gonosztevőnek vagy csalónak nevezik" - mondta.