Magyar Nemzet: Becsapják dolgozóikat a kórházak

Vágólapra másolva!
Kijátsszák a jogszabályokat számos kórházban, hamis munkaidő-adminisztrációval akár 30-60 ezer forinttól eshetnek el a dolgozók - írja hétfői számában a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Alapbértől függően 30-60 ezer forinttól eshetnek el az egészségügyi dolgozók amiatt, hogy a kórházak jelentős része nem választja szét az intézmény által elrendelt, illetve a magasabb bérért, önként vállalt munkákat - írta a Magyar Nemzet hétfőn. A lap szerint a kórházak sokszor megsértik a európai munkaidő-direktívákat is. A kórházak úgy játsszák ki a jogszabályokat, hogy pontatlanul vezetik a munkaidő-beosztást, vagyis azt, hogy melyek sorolhatók a kórház által elrendelt, illetve az önként vállalt munkaórák közé. Mivel az önként vállalt munkáért ötven százalékkal több pénz jár, a kórházak a hamis adminisztrációval jelentős összegtől fosztják meg dolgozóikat - írja a lap.

Számos kórháznál az is előfordul, hogy a 24 órás ügyelet után járó, kötelező nyolcórás pihenőidőt nem kapja meg a dolgozó, helyette egy korábbi műszakjáért járó szabadnapot írnak jóvá neki. A Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke a lapnak elmondta: noha a jogszabályok szerint 24 órai szolgálatot követően, 8 óra pihenőt köteles biztosítani a munkáltató, az is előfordul, hogy egy orvos péntek reggeltől hétfő reggelig ügyel. Bélteczki János szerint a betegnek joga van a pihent orvoshoz, az orvosnak pedig a pihenéshez. A MOSZ szerint nem megfelelő a vonatkozó jogszabály, mert azt többféleképp lehet értelmezni, a szervezet ezért egyértelmű, koherens normaszöveg megalkotását sürgeti.

A kérdéssel hamarosan a Magyar Kórházszövetség elnöksége is foglalkozik. A szövetség elnöke, Rácz Jenő a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy valóban nagy szórás mutatkozik a bérezésben, és sokan "egyedien" értelmezik a hatályos jogszabályokat.