Sukoró-ügy: Elküldték a szerződés felmondását Joav Blumnak

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium elküldte a sukorói kaszinókomplexum koncessziós szerződésének felbontásáról szóló levelet és a fizetési felszólítást a beruházó cégnek és üzletembereknek - nyilatkozta az elszámoltatási kormánybiztos.
Vágólapra másolva!

Felmondta a sukorói kaszinókomplexum koncessziós szerződését a Nemzetgazdasági Minisztérium, az erről szóló levelet a tárca el is küldte Joav Blum izraeli befektetőnek, Ronald Laudernek, a sukorói projekt egyik megálmodójának és a King's City kaszinókomplexum beruházójának, a KC Bidding Kft.-nek. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos elmondta, hogy ha a befektetők nem fizetik ki a kötbért, pert indítanak ellenük. A kormánybiztos kitért arra is, hogy mivel Ronald Lauder készfizető kezességet vállalt a 900 millió forintra, így ha Joav Blum és a KC Bidding Kft. sem fizet, akkor a teljes összeget Ronald Laudernek kell állnia.

A sukorói beruházás lényege, hogy Joav Blum három Pest megyei - két albertirsai és egy pilisi -, összesen 787,4 millió forintot érő ingatlanát 2008 júliusában elcserélte a Velencei-tó partján fekvő, 1 milliárd 84 millió forint értékű, állami tulajdonú sukorói ingatlanra. Az épülő M4-es autópálya nyomvonala ugyanis Blum ingatlanjaira esett. Ebben az esetben a telek tulajdonosának joga van cserét kérni, mégpedig azon a területen, amelyet megjelöl. Mivel az állami ingatlan többet ért, az izraeli-magyar állampolgárságú Blum a 296 milliós különbözetet befizette az államnak. A sukorói ingatlanon a King's City Kft. nevű cég - melynek ügyvezetője Blum - egymilliárd euró értékű turisztikai beruházást akar megvalósítani, többek között kaszinót is építene. A telekcsere miatt a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el 2009 áprilisában.