Az EBESZ-képviselő szerint is problémás a magyar médiatörvény

Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-képviselője  Kovács Zoltánnal, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkárával a magyar médiatörvényről folytatott megbeszélésük után 2011. január 18-án.
Vágólapra másolva!
Aggályai vannak a médiatörvénnyel kapcsolatban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselőjének. Dunja Mijatovic egyrészt a Médiatanács összetételét látja problémásnak, de azt is, hogy a jogszabály nem támogatja a közszolgálati média függetlenségét.
Vágólapra másolva!

Több ponton is problémásnak tartja a magyar médiatörvényt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője. Dunja Mijatovic a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral, Kovács Zoltánnal egyeztetett az új magyar médiatörvényről kedden Budapesten.

Az EBESZ-képviselő szerint különösen problematikus az, hogy az új médiahatóság kizárólag olyan tagokból áll, "akiket a kormány támogat", és a tagok 9 évre szoló mandátumát is aggályosnak tartja. Dunja Mijatovic a nemzetközi sajtótájékoztatón problémás pontnak nevezte, hogy az új médiatörvény nem támogatja a közszolgálati média függetlenségét.

A bécsi székhelyű nemzetközi szervezet médiaügyekben illetékes képviselője korábban már többször is bírálta a magyar szabályozást.
Dunja Mijatovic azt mondta, hogy az államtitkárral folytatott egyeztetésen mindketten megállapították, hogy a média szabadsága minden demokratikus társadalom része, de a médiára vonatkozó kötelezettségvállalások tekintetében nézeteik több ponton eltérnek. Az EBESZ-képviselő szerint egy médiatörvénynek nem korlátoznia, hanem szabályoznia kell a véleménykifejezés szabadságát.


Kovács Zoltán államtitkár azt mondta, hogy az EBESZ-képviselővel konstruktív párbeszédet folytatott, a félreértések egy részét sikerült eloszlatni. Az államtitkár szerint a médiaszabályozás körüli vitát vissza kell terelni a józan ész és szakmai vita terepére, és nem feltételezésekből kell kiindulni, nem a törvény olvasata, az előzetes vélemény, hanem a rendszer működése számít.

A médiatörvényt több ponton aggályosnak tartja a médiaügyekért felelős EU-biztos is, az Európai Parlament szakbizottságának hétfői, rendkívüli üléséről szóló anyagunkat itt olvashatja.