Geréb Ágnes beszámítható a szakértői vélemény szerint

Geréb Ágnes és három társának tárgyalása
Vágólapra másolva!
Újabb tárgyalása kezdődött kedden a Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász ellen három korábbi otthon szülés ügyében tavaly nyáron indult pernek. A tárgyaláson szakértői vélemények hangzottak el, az orvos szakértői vizsgálat pedig megállapította, hogy a szülész-nőgyógyász elmeállapota nem kóros. Egy 2003-ban levezett ikerszüléssel kapcsolatban pedig azt állítja az orvos szakértő, hogy későn avatkoztak be, a baba később a kórházban meghalt. Geréb Ágnes szerint elfogult és téves a szakértői anyag.
Vágólapra másolva!

Kedden állt először bíróság elé Geréb Ágnes azóta, hogy tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték. A tavaly júniusban indult perben négy otthonszülési ügyet tárgyalnak, Geréb Ágnes és négy társa ellen a vád egyebek mellett foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés. A négy ügy közül Geréb háromban - egy 2003-ben, egy 2006-ban és egy 2009-ben levezetett otthonszülésben - érintett.

A 2003-ban történt ikerszülésnél a második gyermek nem lélegzett, amikor világra jött. Próbálták a helyszínen újraéleszteni, de nem sikerült, ezután mentővel kórházba vitték a súlyos agykárosodást szenvedett gyermeket, aki fél éven belül a kórházban meghalt. A szakértői vélemény szerint az ikerterhesség már önmagában is veszélyeket rejt, és erre nem voltak megfelelően felkészülve, valamint későn kezdték meg a burokrepesztést. Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és négy vádlott-társa szerint elfogult és súlyos tévedéseket tartalmaz az a kiegészítő szakértői vélemény. Geréb Ágnes azt mondta, az első gyermek megszületése után belső vizsgálatot végeztek az anyánál és mindent rendben találtak. Amikor pedig észlelték, hogy baj van, azonnal burkot repesztettek.

A keddi tárgyaláson Geréb Ágnesre vonatkozó szakértői véleményt is felolvastak. Még októberben elrendelték a Geréb Ágnes elmeállapotára vonatkozó orvos szakértői vizsgálatot. A Cserni János bíró által felolvasott dokumentum szerint: "Geréb Ágnes jelenleg nem elmebeteg", és a cselekmény elkövetésének idején sem állt fenn nála kóros mértékű lehangoltság, nem mutatkozott paranoiditás vagy öngyilkos hajlam. A vizsgálat idején viszont kissé labilis volt a szülész-nőgyógyász hangulata, de a szakértő szerint ez azzal volt összefüggésben, hogy akkor is eljárás folyt ellene. Az orvos szakértői vizsgálat megemlíti, hogy Geréb Ágnes előzetes letartóztatása idején az Anna Kareninát olvasta.

A tárgyalás következő időpontját február 15-ére tűzte ki Cserni János bíró.

Geréb Ágnest - akit 2007 októberében három évre eltiltottak szakmája gyakorlásától - tavaly október 8-án helyezték előzetes letartóztatásba foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt egy újabb eset után.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Akkor komplikációk léptek fel az általa vezetett születésházban egy szülésnél, az újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük. A meggyanúsítás után foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, kuruzslás miatt további két korábbi eset miatt is eljárást indított ellene a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Egy korábbi bírósági ügyben, 2007-ben három évre eltiltották hivatása gyakorlásától.

Geréb Ágnes fogva tartásáról parlamenti bizottsági jelentés is készült, miután kéz- és lábbilincsben vitték első tárgyalására, és Geréb Ágnes a lábbilincstől megsérült, illetve a börtönőrök több alkalommal indokolatlanul vetkőztették meztelenre, a büntetés-végrehajtás pedig nem engedélyezte, hogy parlamenti képviselők látogassák meg.