Újabb huszonegy embernek kellett elhagynia otthonát a belvíz miatt

Vágólapra másolva!
Országszerte újabb huszonegy embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt. Az elöntött területek nagysága csökkent ugyan, de még így is 371 hektár van víz alatt.
Vágólapra másolva!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közlése szerint négy megyében újabb huszonegy embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt. Bács-Kiskun megyében 2, Pest megyében 8, Hajdú-Bihar megyében 1, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 10 embernek kellett elhagynia az otthonát. Ezzel 250-re nőtt a belvíz miatt kitelepítettek száma. A hazai folyókon 113 kilométeren van harmadfokú, 30 kilométeren másodfokú, 1286 kilométeren pedig elsőfokú árvízvédelmi készültség.

Továbbra is nagyobb gondot okoz a belvíz a Közép-Tisza vidékén, mint az áradás. A Közép-Tisza vidékén a belvízzel elöntött területek nagysága jelenleg 720 négyzetkilométer, ami még mindig meghaladja a 2000-es rekordot. A belvízi elöntés mértékére jellemző, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye területének közel 10 százaléka, mintegy 631 négyzetkilométer van víz alatt.

Az előző napokban hullott csapadék és a hóolvadás következtében kialakult újabb árhullám hatására a Tisza Dombrád és Tiszaroff között árad, alatta azonban lassan apad.

A Zagyva apadása miatt megszüntették az árvízvédelmi készültséget Újszász és Jászberény között. Továbbra is elsőfokú készültséget tartanak fenn mintegy 400 kilométeren, míg a Hortobágy-Berettyón Karcag és Kisújszállás között változatlanul harmadfokú a készültség.