A határon túliak választójogának újragondolásáról beszélt Kövér

Vágólapra másolva!
Kövér László házelnök szerint a törvényhozás többségének az a szándéka, hogy hátrányos megkülönböztetés nélküli választójogot kapjon minden magyar állampolgár. Az Országgyűlés elnöke a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán beszélt.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés elnöke szerint a parlamenti többség arra törekszik majd, hogy mindenféle diszkriminációtól mentes legyen a magyar állampolgárok választójoga. Kövér László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülésén elmondta azt is, hogy a kormányváltással szemléletváltás valósult meg a nemzetpolitikában.

A házelnök hozzátette, hogy az alkotmányozás után, a kétharmados törvények módosításakor várható a választójogi törvény korrekciója is. Ha bármilyen formában határon túli magyar képviselői is lesznek az Országgyűlésnek, akkor a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának a munkáját is érdemes lesz újragondolni - mondta megnyitóbeszédében Kövér László.

A házelnök szerint jelenleg hiányzik a nemzetpolitika intézményrendszeréből az a társadalmi, civil elem, amelyet korábban a Magyarok Világszövetsége valósíthatott volna meg, ha - mint fogalmazott - nem téveszt irányt. Kövér László úgy véli, hogy létre kellene hozni egy olyan szervezetet, amelynek fő feladata a világ magyarságának összefogása lenne.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a tanácskozáson azt hangsúlyozta, hogy a magyarság demográfiai és asszimilációs szempontból egyaránt óriási nyomás alatt van. A hagyományos támogatási formák szükségesek, de nem elégségesek - mutatott rá, hozzátéve: erős impulzusra van szükség, és ez az állampolgárság megadása. Azt is elmondta, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás kapcsán eddig egyetlen panasz sem érkezett. Naponta mintegy nyolcszáz kérelmet vesznek át.