Vágólapra másolva!
Tízmillió forint kárelőleget kaphat az a devecseri férfi, aki elvesztette ingatlanát és ingóságait az őszi vörösiszap-katasztrófában. A felelősség kérdéséről a bíróság csak később határoz, de mivel a férfi nincstelen lett, indokoltnak látta a kárelőleg kifizetését. A Fővárosi Bíróság már októberben végzést hozott erről, de azt a Mal mostanáig nem hajtotta végre.
Vágólapra másolva!

Tízmillió forintot kell kifizetnie a Magyar Alumínium (Mal) Zrt.-nek a tavaly október 4-i vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultja számára, miután a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Bíróság tavaly októberi ideiglenes intézkedéséről szóló végzését. A pénzt napokon belül megkaphatja a károsult, mivel azt a bíróság már korábban zároltatta a Mal Zrt. egyik bankszámláján.

Hidasi Gábor ügyvéd, a károsult jogi képviselője az [origo]-nak elmondta: még tavaly október 19-én nyújtott be keresetet a Mal Zrt. ellen, amelyben 19,3 millió forint kártérítést kért a bíróságtól. Az ügyvéd azt is kérte, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel már az ügy elbírálása előtt, ideiglenes intézkedésként fizessenek ki tízmillió forintot teljesen nincstelenné vált ügyfelének. A bíróság ezt október 20-án el is rendelte. Az erről szóló végzést nyolc napon belül végre kellett volna hajtani.

Az ideiglenes intézkedés a polgári perrendtartás szerint előzetesen végrehajtható, vagyis a Malnak annak ellenére fizetnie kellett volna, hogy fellebbezést nyújtott be a végzés ellen. A cég azonban nem fizetett, ezért a bíróság elrendelte a tízmillió forint zárolását. Hidasi szerint abszurd a Mal hozzáállása, hiszen tízmillió forint nem az az összeg, amiért egy ekkora cégnek szembe kellene szegülnie a bírósági döntéssel. Az ítélőtábla még tavaly december 21-én határozott arról, hogy helybenhagyja a Fővárosi Bíróság döntését, vagyis a Malnak fizetnie kell.

A végzés nem jelenti azt, hogy a bíróság kimondta volna a Mal felelősségét a katasztrófa miatt, ezt később, a per során kell megállapítani. Ha kiderülne, hogy nem a Mal a felelős, vagy a kár nem éri el a tízmillió forintot, akkor a cég részben vagy egészében visszakapja a pénzt. Hidasi szerint ugyanakkor kizárt az a lehetőség, hogy a Mal nem felelős a történtekért. Az ügyvéd szerint több bizonyítékuk is van. A geológiai intézet szakvéleménye szerint biztos, hogy nem volt földrengés, illetve a Mal saját katasztrófavédelmi terve pontosan leírja, mi történne egy gátszakadás esetén.