Környezethasználati engedélyt kapott a Mal Zrt. 2018-ig

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Mal Zrt. egységes környezethasználati engedélykérelmét. Ha nem nyújtanak be fellebbezést, a 2018-ig szóló engedély jogerőre emelkedik. A dokumentum hat hónapos próbaüzemet ír elő, és a gyárnak felül kell vizsgálnia május végéig a vörösiszap-tározók körüli résfal vízzáróságát.
Vágólapra másolva!

Megkapta a zöldhatóságtól az egységes környezethasználati engedélyt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal Zrt.). A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata hat hónapos próbaüzemet ír elő, azután a gyárnak úgynevezett megvalósulási dokumentáció benyújtásával kell igazolnia, hogy teljesíti az engedélyben foglalt kötelezettségeit.

A környezetvédelmi hatóság döntése szerint az engedélyezett tevékenység a timföld, a gallium- és a zeolitgyártás, illetve alumíniumöntészet mellett szennyvíz kezelésére és ártalmatlanítására is vonatkozik, azt ötévente kell felülvizsgálni. A környezethasználati engedéllyel szemben 15 napon belül lehet fellebbezést benyújtani.

A 143 oldalas dokumentum szerint az üzemből a száraz vörösiszapot nagyrészt belső útvonalon, teherautókkal szállítják majd a X-es tározóba, az új technológia a szállítási forgalmat óránként 4-5 teherautóval növeli meg. Az előírás szerint a gyárnak felül kell vizsgálnia a vörösiszap-tározók körüli résfal vízzáróságát, és ahol ez nem biztosított, gondoskodnia kell a helyreállításáról, a hatóság erre május 31-éig adott határidőt.

A felügyelőség engedélyével nem hagyta jóvá a Mal 2011-2016-os időszakra vonatkozó egyedi hulladékgazdálkodási tervét, nem adta meg a veszélyes hulladékok kezelésének engedélyét, és a telephelyen a vörösiszap elhelyezésére szolgáló létesítményekhez kapcsolódó vízilétesítmények üzemeltetésének vízjogi engedélyét. A további működéshez az ajkai timföldgyárnak be kell szereznie az illetékes bányakapitányság engedélyét is, amely a vörösiszap kezelésére, valamint az ehhez szükséges létesítmények, berendezések építésére, használatbavételére, üzemeltetésére és utógondozására vonatkozik.