Semjén: Sok fideszes Hoffmann Rózsával ért egyet

Orbán Viktor és Semjén Zsolt a Magyar Állandó Értekezlet ülésén
Vágólapra másolva!
A KDNP elnöke szerint több fideszes képviselő is inkább a KDNP álláspontjához van közelebb a felsőoktatási törvény tervezetének vitájában, vagyis szerinte a konfliktus nem a két párt között van. Semjén Zsolt számára szimpatikus, aki radikálisan fel kívánja számolni a bolognai rendszert.
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt szerint nem szabad sem bagatellizálni, sem dramatizálni a felsőoktatási törvény körül kialakult vitákat. A kormányfő helyettese azt mondta, soha nem titkolták, hogy a KDNP minden tekintetben Hoffmann Rózsa mögött áll, az államtitkár vitáját Pokorni Zoltánnal ugyanakkor nem a Fidesz és a KDNP közötti konfliktusnak tartja.

Semjén Zsolt kifejtette, hogy személy szerint rendkívül kritikus a bolognai rendszerrel kapcsolatban, és abból, mint megjegyezte, számos nyugati ország "igyekszik kihátrálni". Szerinte ahhoz nem kell oktatási szakembernek lenni, hogy lássa valaki, mennyi probléma van vele.

Az sem titok, hogy mindig élesen szemben állt a Magyar Bálint és Hiller István előző oktatási miniszterek által képviselt liberális felfogással, amely teljes csődhöz vezetett az oktatásügyben - mondta. "Szimpatikus számomra az, aki radikálisan fel akarja számolni a rombolást, amelyet Magyar Bálint és Hiller István művelt oktatási miniszterként" - fogalmazott a kormányfő helyettese.

Semjén: nem Fidesz-KDNP konfliktus

Semjén Zsolt azt mondta, nem vitatja, hogy Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa között lehetnek szemléletbeli, vagy akár értékrendbeli különbségek, például a bolognai folyamat tekintetében, de ez alapvetően nem egy Fidesz-KDNP konfliktus. A felsőoktatási törvényről mindenki elmondja a véleményét, s a szükséges döntéseket a kormány meg fogja hozni - szögezte le. Szerinte a Fideszben is nagyon sokféle álláspont van, sokan Hoffmann Rózsa álláspontjához állnak közelebb.

Szerinte azt ugyanakkor látni kell, hogy a konfliktusok "a dolgok természetéhez tartoznak, együtt kell élni velük". Bármely társadalmi csoport előtt nyilvánvaló, hogy speciális csoportérdekeit, problémáit csak a Fidesz-KDNP szövetségen belül lehet megoldani. Ez abból következik, hogy olyan széles a szövetség és olyan politikai erőt jelent, ebből pedig az következik, hogy a dolgok a szövetségben és nem a szövetségen kívül dőlnek el. Senki nem gondolhatja, hogy a problémáit Mesterházy Attila (MSZP), Vona Gábor (Jobbik) vagy Schiffer András (LMP) meg tudja oldani - mondta a kormányfő helyettese.

A vita a szövetségen belül van

Az álláspontok ütközése és a vita nem a kormány és az ellenzék között van, hanem a szövetségen belül, a centrális politikai erőtérből következően ezt ott kell kezelni folyamatos egyeztetésekkel - tette hozzá. Semjén Zsolt azt mondta, hogy minden kereszténydemokrata államtitkár munkájával maximálisan elégedett, mindannyian bizonyították, hogy érdemes volt bízni bennük - fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy a kormányzati struktúrában szükségesnek lát-e változtatást, illetve változhat-e a kormánynévsor az uniós elnökség után, azt válaszolta, hogy ez a miniszterelnök kompetenciája. Megjegyezte, hogy a kormány teljesítménye önmagáért beszél, ennyi eredményt ilyen rövid idő alatt még egyik korábbi kormány sem tudott felmutatni.

Az [origo] által megkeresett kormánypárti képviselők szerint Hoffmann Rózsa államtitkár egyelőre élvezi Orbán Viktor kormányfő bizalmát, ugyanakkor ha nem sikerül rendezni a közte és Pokorni Zoltán között fennálló konfliktust, akkor az önbeteljesítő jóslatként az államtitkár leváltásához vezethet. (A témáról bővebben itt olvashat.)