"Szunnyadt macska nagyot ugrik" - megdöbbentette az öcsödieket a darabolós gyilkosság

öcsöd darabolós gyilkosság
Vágólapra másolva!
Egy októberben eltűnt fiú feldarabolt holttestét találták meg a múlt héten Öcsödön. A helyiek többsége nem hiszi, hogy a rendőrség által elfogott fiatalok gyilkoltak volna, annak ellenére sem, hogy egyikük házából tavaly megszökött egy fiatal lány, aki azt állította, napokig kínozták. Az egyik gyanúsítottat csendes, rendes embernek ismerték a helyiek, de pár hónapja rossz társaságba keveredett. Most pedig csontokat találtak a rendőrök a kemencéjében, és egy helyi szerint "az már csak jelent valamit".
Vágólapra másolva!

"Utoljára negyven évvel ezelőtt volt gyilkosság Öcsödön. Egy nő volt az áldozat, levágták a mellét, megerőszakolták, és bedobták a Körösbe. Egy helyi pincérgyerek, talán mert megijedt, magára vállalta a gyilkosságot, aztán évek múlva előkerült az igazi gyilkos. Szerintem ez az ügy is bukta lesz a rendőrségnek" - mondta az [origo]-nak egy helyi férfi pénteken Öcsödön. A Körös menti településen pár nappal korábban őrizetbe vettek két férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megöltek és feldaraboltak egy kunszentmártoni fiút, aki még tavaly októberben tűnt el.

A 17 éves T. László Szarvasra járt iskolába, szobafestőnek tanult az ottani szakmunkásképzőben. Ahogy mindig, október 25-én is autóbusszal indult el Kunszentmártonról reggel, de az iskolába nem érkezett meg. Eltűnését a szülők azonnal bejelentették, és egészen addig várták haza a fiút, amíg a rendőrség a héten azt közölte, hogy valószínűleg a fiú maradványait találták meg a Kunszentmárton és Szarvas között félúton fekvő Öcsödön.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrség szerint két férfi, a 36 éves J. Bálint és a 17 éves J. Benedek megalapozottan gyanúsítható a gyilkossággal, őket csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezték. T. László családja úgy tudja, hogy a két férfit csütörtökön hazugságvizsgálóval kérdezték ki, majd egyikük beismerő vallomást tett. Pénteken Szabó Zita, a kapitányság sajtószóvivője megerősítette, hogy van beismerő vallomás az ügyben, de részleteket sem a nyomozásról, sem a házkutatás eredményéről, sem a lehetséges indítékról nem mondott.

"Annyira szeretik", hogy nem hiszik

Öcsödön senki nem érti, mi történhetett, és hiába a rendőrségi gyanúsítás és a beismerő vallomás, alig találkoztunk valakivel, aki hinne a hivatalos verzióban. Öcsöd kis település, valamivel több mint háromezren lakják; a szomszéd településen élő fiatal áldozatról senki nem tud semmit, de a két gyanúsítottat mindenki ismerte. Akárkit kérdeztünk, azt mondták, az idősebb férfi, J. Bálint "kedves, intelligens, udvarias, dolgos úriember", "jó gyerek", kizártnak tartják, hogy embert ölt.

A rendőrség feltételezése szerint az ő Széchenyi utcai házában ölték meg T. Lászlót. A falu széléhez közel álló nádfedeles vályogház öreg, de láthatóan nagy gonddal tartották rendben. Az egyetlen utcára néző kis ablakát belülről bedeszkázták, az udvart embermagasságú, átláthatlan deszkakerítés zárja el az utcától. Nyújtózkodva azért egy-két helyen átlátni felette: a tetőn parabolaantenna, a tornácon rend, a nagy, füvesített udvarban fiatal gyümölcsfák, ásott kút és mellette egy kis mesterséges tó, partján magas, elszáradt náddal. Csak a ház mögött van egy rendetlen rész, ahol az összehányt limlom mellett ketrecben álló tákolt óljában egy fehér kiskutya árválkodott a pénteki fagyos szélben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Széchenyi utcai ház

A szomszédok többsége köszönés és mukkanás nélkül, fejét csóválva zárta magára az ajtót, amikor meghallották, hogy újságírók vagyunk. "Nem állnak magukkal szóba, annyira szeretik a Bálintot. Védik még most is, nem hiszik, ami történt. Én is tűzbe tettem volna érte a kezem, de hát csontokat találtak a rendőrök, az már csak jelent valamit" - mondta a szemben lakó nő. Minden helyi azt kérte, hogy ne írjuk le a nevüket, mert nem szeretnének konfliktust a gyanúsítottak családjaival.

"Mint a múmia, bevette magát a házba"

A szomszédok elmondása szerint J. Bálint már régóta a szüleitől kapott házban élt. Volt egy felesége, aki két-három évvel ezelőtt elhagyta, de hogy miért, arról a férfi akkor sem beszélt, amikor a szomszédok kérdezték róla. Az egyik szomszéd szerint talán a pénz lehetett az oka - Bálint korábban kéményseprőként dolgozott, de már régóta munkanélküli volt. A helyiek úgy tudják, hogy egészségügyi problémája is volt, talán le is százalékolták, mindenesetre csak könnyű munkát tudott végezni. Reggelente a megyei lapot hordta ki az előfizetőknek Öcsödön, de ezenkívül más munkája évek óta nem volt.

"Nem ivott, még csak nem is dohányozott, szórakozni se járt, se ismeretsége, se barátja nem volt. Mint a múmia bevette magát a házba. Olyan volt ez a gyerek, mintha még az anyja csecseit szopná" - mondta róla az egyik szomszéd. Szerinte Bálint a reggeli munka után még visszafeküdt, aztán délben főzött valamit, a nap többi részét pedig általában a kertben töltötte. Fákat ültetett, kertészkedett, és állandóan a fűvel bíbelődött.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A szomszédok szerint a rendőrök a hátsó, lomos részt is alaposan átvizsgálták

Tavaly kezdett el hozzá járni a másik gyanúsított, J. Benedek a helyiek szerint. Az iskolás fiú egyre több időt töltött Bálintnál, sokszor nála is aludt, ami miatt a szájára is vette őket a falu. Egy idő után J. Benedek rokonai is állandó vendégek lettek a háznál. A szomszéd szerint általában a kertben dolgoztak, füvet nyírtak, és együtt ásták ki a halastavat is. Csak fiúk jártak a házhoz, és bár bulizás, hangoskodás sosem volt, a szomszédok mégsem nézték jó szemmel Bálint új barátait.

"Jó gyerek a Benedek is, de a családja miatt rossz híre van, két nagybátyja is gyilkosság miatt van börtönben" - mondta az egyik szomszéd. Egy másik azt mondja, ők figyelmeztették is Bálintot, hogy ne barátkozzon velük. Többen is azt mondják, attól tartottak, hogy lába kélhet a jószágaiknak. "Összejött egy ilyen társasággal, ez lett a veszte" - mondta az egyik szomszéd, és mások is úgy gondolják, J. Benedek befolyásolhatta Bálintot.

"Én még mindig nem hiszem el, hogy ez megtörténhetett. Még a fiatalabb fiúról sem feltételezek ilyet" - mondta egy másik. A szomszédok szerint ha megtörtént is a gyilkosság, ők semmit nem vettek észre. A rendőrök arról kérdezgették őket, nem éreztek-e soha furcsa, büdös füstöt, de ezt a kérdést is olyan döbbenten fogadták, mint ahogy azt nézték, ahogy a rendőrök fémkeresőhöz hasonló szerkezettel vizsgálták át az egész kertet, és valamiket zacskóba gyűjtöttek a lomos részről, vagy hogy a tűzoltók leszivattyúzták az egész kutat. A szomszédok azt beszélik, a házban lévő kemencét is szétbontották, ott találták meg T. László csontjait.

"Szunnyadt macska nagyot ugrik"

A szomszédok teljes hitetlenkedése már csak azért is furcsa, mert decemberben a Széchenyi utcai házból bugyiban és ingben menekült ki az utcára egy 17 éves helyi lány, akit állítása szerint a két gyanúsított napokig tartott fogva kikötözve, többször megerőszakolták és árammal sokkolták. Az Anett nevű lány azt mondja, azért tudott elmenekülni egy délelőtt, mert J. Bálint éppen aludt, J. Benedek pedig iskolában volt, és három nap alatt sikerült elrágnia a kezén a gyorskötözőket.

A lány szülei feljelentést tettek a rendőrségen, a két férfit be is vitték, de aztán szabadon engedték őket. Anett pénteken iskolában volt, csak a szüleit találtuk otthon kis, falu széli házukban. Azt mesélik, Anettet J. Benedek vitte el a Széchenyi utcai házhoz. Ők ugyan ismerték a fiút, de amikor decemberben megállt a házuk előtt motorral, nem ismerték meg, mert bukósisak volt rajta, és Dávidként mutatkozott be. Anett azt mondta, ismeri a fiút, egy iskolába járnak, és Kunszentmártonra mennek szórakozni, így a szülők elengedték vele.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A megkínzott lány szülei nem értik, miért engedte el a gyanúsítottakat decemberben a rendőrség

A lány azt mesélte nekik, hogy ezek után a közeli Széchenyi utcába hajtott vele a fiú, ahol ketten erőszakkal vitték be a házba. A lány szerint csak a két fiú volt ott a fogsága idején. Azt nem mondták meg neki, hogy miért rabolták el, de többször azzal fenyegették, hogy "te innen élve már nem mész ki". "Én sem hittem volna el ezt mástól Bálintról, olyan rendes volt, de látják, szunnyadt macska nagyot ugrik" - mondta Anett édesanyja.

A megyei lap pénteken azt írta, a 17 éves szobafestő-tanonc eltűnése előtt pár nappal ismerkedett össze J. Benedekkel a kunszentmártoni Chicago nevű kocsmában, bár nem írták, honnan tudnak erről. A vasútállomás és a buszpályaudvar közvetlen közelében álló kocsmában pénteken kora délután csak diákokat találtunk. A pultoslány azt mondja, rendszeresen itt várják iskola előtt és után a busz, vonat indulását. Ők kolléganőjével a fiatalokat legfeljebb látásból ismerik, sem T. Lászlóra, sem J. Benedekre nem emlékezett, de azt mondta, mindennapos, hogy náluk ismerkednek az iskolások. Hogy J. Benedek mivel csalhatta el iskolaidőben a kötelességtudó T. Lászlót Öcsödre, arra senki nem tudott választ adni.

Öcsödön azok sem tudnak magyarázatot adani a két férfi feltételezett tetteire, akik a letartóztatás óta elhiszik, hogy gyilkoltak. Egyre vadabb pletykák terjednek arról, mi vezethette őket. Az egyik szomszéd szervkereskedőket sejt a háttérben, ezzel indokolja, hogy a lapok szerint T. Lászlót feldarabolták, mások már azt beszélik, a két férfi sátánista volt, mert "azok csinálnak ilyeneket". Többen azt suttogják, talán ott végezhette a Széchenyi úti házban az az öcsödi tinédzser is, akit tavaly november óta nem találnak, és aki több helyi szerint rokona volt J. Benedeknek. A rendőrség egyelőre csak annyit mondott: vizsgálják, hogy a gyanúsítottak összefüggésbe hozhatók-e más bűncselekményekkel.