Löszfalcsúszás Kulcson: tizennégy házat biztosan le kell bontani

Vágólapra másolva!
A múlt heti löszfalcsúszás miatt már biztos, hogy tizennégy házat le kell bontani a Fejér megyei Kulcson. A településen összesen ötvenhárom veszélyeztetett épület van. Az emberek az ingóságaikat folyamatosan menekítik ki.
Vágólapra másolva!

Az ötvenhárom veszélyeztetett épületből tizennégyet már biztosan le kell bontani Kulcson. A Fejér megyei településen a múlt hét elején csúszott meg a löszös partfal. Vannak olyan házak, amelyekbe még a tűzoltók sem mehetnek be, mert akár egy ajtónyitástól is rájuk omolhatna az épület - közölte Bárdos Zoltán polgári védelmi alezredes.

A veszélyeztetett utcákban található épületeken az első statikai vizsgálatot már elvégezték a szakemberek, de több háznál megismétlik majd, mert van olyan épület, amelyen kívül még nincsenek sérülések, ugyanakkor belül látszanak a földmozgás nyomai.

Az emberek a tűzoltók és a rendőrök segítségével folyamatosan mentik az értékeiket. Eddig harminc épületből szállították el az ingóságokat. Az épületek kiürítését nehezíti, hogy a földmozgás következtében összetöredezett utakra autóval nem lehet rámenni, kézben, gyalogosan kell az autókra hordani a bútorokat is.

A veszélyeztetett, illetve lezárták utcákban élő családok többsége rokonokhoz és barátokhoz költözött, néhányan pedig felajánlott lakásokban kaptak szállást.

Sok háztulajdonosnak van biztosítása

Nagy Anna kormányszóvivő elmondása szerint a veszélyeztetett ingatlanoknak csak mintegy felére kötöttek biztosítást. Arról azonban egyelőre még nem született döntés, hogy a többiek számíthatnak-e állami segítségre. Emellett hangsúlyozta azt is, hogy az ötvenhárom épület közül csak tizennégyben laktak, mert a többi üdülő. A kormányszóvivő szerint a végleges szakértői vélemények az ügyben akár már keddre megszülethetnek.

Újabb löszfalomlásra számítanak

Nagy Annával ellentétben Kulcs polgármestere, Kiss Csaba úgy véli, hogy a szakértői véleményhez még próbafúrások, mintavételek is kellenek, így az nem születhet meg ilyen gyorsan. Sokan a településen ráadásul attól tartanak, hogy a Duna apadása után további részek szakadnak majd le. A rehabilitáció százmillió forintos nagyságrendbe kerülne. Az életveszélyes házakat le kell bontani. Ennek a költsége a tulajdonosokat terhelné, ám nincs rá pénzük. A falu a kormánytól vár segítséget, mondta a polgármester.