Napokon belül válaszol a kormány az Európai Bizottság levelére

Vágólapra másolva!
Kész módosítani a médiatörvényt a kormány, ha az Európai Bizottság kifogásai megalapozottak - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A kormány napokon belül, de legkésőbb a jövő héten válaszol a testületnek a médiatörvénnyel kapcsolatos levelére. A kormány szerint alapvetően technikai jellegűek Neelie Kroes médiaügyi biztos aggályai, az MSZP szerint azonban tartalmi problémákat jelez a bizottság a levelében.
Vágólapra másolva!

Kész változtatni a kormány a médiatörvényen, ha megalapozottak a kifogások - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A tárca azt írja, hogy az Európai Bizottság levele arra hívja fel a figyelmet, hogy a médiatörvény valószínűleg nem minden tekintetben áll összhangban az uniós joggal.

Neelie Kroes levelére napokon belül válaszol a minisztérium, legkésőbb a jövő hét elején postázzák a választ. A minisztérium közleménye szerint az Európai Bizottság három, az uniós jogharmonizációval kapcsolatos ponton tett észrevételt, ám a felvetések egyike sem kérdőjelezi meg az alapjogok, a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás érvényesülését, illetve az Országgyűlés által választott médiahatóság függetlenségét.

Az Európai Bizottság időközben kiszivárgott levele szerint viszont Neelie Kroes médiaügyi uniós biztos rávilágít arra, hogy a médiatörvény egyes részei sérthetik az Unió által garantált alapvető véleménynyilvánítási és információáramlási jogokat. A levél szerint a biztos különösen aggasztónak találja azt, hogy a magyar törvény általános követelményként fogalmazza meg a kiegyensúlyozott tájékoztatást.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke egy keddi sajtótájékoztatón úgy reagált: lehet, hogy számos ponton rossz a médiatörvény, de semmilyen jel nem mutat arra, hogy sértené a szólás- és véleményszabadságot. A fideszes politikus szerint a médiatörvénnyel szemben egy mesterségesen "felhabosított, felturbózott kampány" megy, amit szerinte a szocialisták gerjesztettek.

A kormány továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy Neelie Kroes médiaügyi uniós biztos alapvetően csak technikai problémákat fogalmazott meg a médiatörvénnyel kapcsolatban.

Az MSZP szerint azonban nem igaz, hogy az Európai Bizottság pusztán technikai észrevételeket fogalmazott meg a médiatörvénnyel kapcsolatban. Kovács László, a szocialisták alelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: rombolja a kormány szavahihetőségét, hogy Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár és Nagy Anna kormányszóvivő azt állította, Neelie Kroes médiaügyekért felelős uniós biztos levelének egyetlen felvetése sem kérdőjelezi meg a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás magyarországi érvényesülését. Az MSZP alelnöke kérdésre válaszolva visszautasította, hogy pártja állna a médiatörvénnyel szembeni európai kritikák mögött.