Szaporodnak a fideszes konfliktusok Tarlós körül

Tarlós István főpolgármester, Rogán Antal V. kerületi polgármester, Láng Zsolt II. kerületi polgármester
Vágólapra másolva!
Már nemcsak Rogán Antal belvárosi polgármesterrel került szembe Tarlós István főpolgármester, hanem a szintén fideszes II. kerületi vezetővel is konfliktusa támadt. Egy fideszes szerint Tarlós "lelkére veszi a vitákat", a párt más politikusai szerint ha nem rendeződik a helyzet, akkor Orbán Viktornak kell közbelépnie.
Vágólapra másolva!

Ha Tarlós István főpolgármester és a fideszes kerületi polgármesterek közti vitákat nem sikerül mederben tartani, az hosszú távon káros lehet a Fideszre - mondta az [origo]-nak a Fidesz egyik befolyásos politikusa, aki szerint Orbán Viktor közbeavatkozására lehet szükség, ha a nézeteltérések megmaradnak. A fideszes politikus szerint azonban ez még messze van, Tarlósnak Rogán Antal V. kerületi és Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel folytatott vitái jelenleg bőven beleférnek az elfogadható keretek közé.

Teret kapnak a belső viták

Bár Tarlós nem tagja a Fidesznek, a nagyobbik kormánypárt támogatásával lett főpolgármester. Rogán a Fidesz egyik meghatározó politikusa: több jelentős törvénytervezetnek - például a médiatörvénynek, a válságadóknak - ő volt az egyik benyújtója, ráadásul a parlament egyik legfontosabb bizottságának, a gazdasági bizottságnak az elnöke. Az őszi önkormányzati választások előtt Tarlós még helyettesének is felkérte Rogánt, amit a belvárosi polgármester végül nem fogadott el. Láng Zsolt pedig ugyancsak tagja a Fidesz parlamenti frakciójának.

"Nyilván, mikor egy párt egy választáson olyan átütő eredményt ér el, hogy az ellenzéke tulajdonképpen felszámolódik, akkor ezek a belső viták sajnos teret kaphatnak" - mondta a konfliktusokról a Duna Tv-nek kedden György István főpolgármester-helyettes. Az őszi önkormányzati választásokon a Fidesz a fővárosban is tarolt, a főpolgármesteri poszt mellett 23 kerületből 19-ben sikerült megszereznie a polgármesteri posztot.

A fideszes politikusok közti konfliktus mégis meglepő, a pártra korábban az volt jellemző, hogy a konfliktusokat zárt ajtók mögött rendezik le. Ez alól eddig csak Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár és Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának elnöke közti vita volt kivétel.

Orbán sem tudott róla

Több fővárosi fideszes politikus is azt mondta az [origo]-nak, hogy Tarlósnak mindkét polgármesterrel szakmai, nem pedig személyes vitája van, a két konfliktus közül azonban Rogán-Tarlós szembeállás a kiélezettebb. Rogán decemberben egy módosító javaslattal elérte, hogy az idegenforgalmi adót ne a fővárosi önkormányzat kapja, hanem a kerületek dönthessék el, szeretnék-e megkapni ezt a forrást. A döntéssel a főváros 1,5-1,7 milliárd forinttól esett el, az V. kerület pedig a korábbi 10 millió helyett 600 millió forintos bevételre tett szert.

"A javaslat felrúgta a főváros és a kerületek közti korábbi status quot" - mondta a párt egyik sokat szereplő politikusa. A forrás arra utalt, hogy ezzel egy kerületi polgármester eredményesebb érdekérvényesítőként mutatkozott meg a főpolgármesternél.

Tarlós megszólalásaiból is úgy tűnik, ezt a konfliktust nehezen élte meg. A Magyar Hírlap szombati számában adott interjújában azt mondta, hogy azért kéne a fővárosnak önálló adókivetési jogot adni, mert "az Országgyűlés hibájából, a miniszterelnök tudta nélkül" az utolsó fővárosi helyi adó, az idegenforgalmi adó kivetésének jogát is elvették Budapesttől. Az [origo]-nak nyilatkozó fideszesek szerint valóban nem a legszerencsésebb módon született az idegenforgalmi adóról szóló döntés, a pénzt a kerületekhez terelő módosító javaslatról ugyanis előzetesen nem tudott Orbán Viktor kormányfő sem.

Nem akarta, hogy elfajuljanak az indulatok

A Fidesz parlamenti frakciójának egyik tagja szerint több fideszes képviselőben ezért felmerült, hogy egy másik javaslattal kiütik Rogán tervezetét. A forrás szerint Orbán ehhez már nem járult hozzá, a kormányfő - a politikus szerint - azt mondta, maradjon az eredeti javaslat, nem akarja, hogy elszabaduljanak az indulatok.

A városházi ügyeket közelről ismerő fideszes forrás ehhez annyit tett hozzá, hogy Tarlós és Rogán viszonya ennek ellenére nem fajult személyes konfliktussá. Szerinte ezt bizonyítja, hogy a fővárosi közgyűlés legutóbbi, január 12-ei ülésén Rogán védte meg Tarlóst, amikor az ellenzék azt hozta fel, hogy a főpolgármester nem állt ki határozottan az idegenforgalmi adó elvonása ellen.

"Túlzottan beleáll a konfliktusokba"

Tarlós vitája Láng Zsolt második kerületi polgármesterrel a budai villamosprojektről ennél szakmaibb. A kerületi polgármester szerint a különböző villamosvonalak összekapcsolása hatalmas torlódást eredményezne, a főváros szerint viszont jól járnának vele az utasok.

A Fidesz egyik ismertebb politikusa szerint a főpolgármester "túlzottan beleáll a konfliktusokba", a "lelkére veszi a vitákat". "A konfliktus felvállalását bátorságnak, férfias dolognak tartja" - mondta a főpolgármesterről a politikus, de hozzátette azt is, hogy a nézeteltérések feloldásához kompromisszumokra lesz szükség.

Tarlós elejét vehetné a konfliktusoknak, ha gyengítené a kerületeket. Erről beszélt is a Magyar Hírlapnak adott interjújában is. "Ésszerű szakmai döntés lenne az erős központ és a gyengébb kerületi helyhatóságok kialakítása. Ha nem így lesz, előbb-utóbb parciális, illetve egzisztenciális érdekek miatt széthullik a város" - fogalmazott Tarlós. Hozzátette, hogy az erről szóló törvénymódosítást nehéz lenne keresztülvinni, mivel a kerületi polgármesterek nagy része országgyűlési képviselő is, így nem áll érdekükben saját maguk gyöngítése. A városházi ügyeket közelről ismerő fideszes forrás szerint a kerületek és a főváros viszonyát újragondoló koncepció jelenleg nincs napirenden, ezekkel legkorábban jövőre foglalkozhat komolyabban a városháza.