Jogot sértett a rendőrség Budaházy előállításánál

Vágólapra másolva!
Megsértette a rendőrség egy 2008-as tüntetés feloszlatása után Budaházy György személyes szabadsághoz fűződő jogát azzal, hogy megbilincselték és fogva tartották. A Fővárosi Bíróság első fokú ítélete szerint a Készenléti Rendőrségnek 400 ezer forintot kell fizetnie Budaházy Györgynek, három társának pedig összesen egymillió forintot.
Vágólapra másolva!

Egy 2008-as demonstráció feloszlatása után a bilincseléssel és a fogva tartással megsértette a rendőrség Budaházy György és három társa személyes szabadságához fűződő jogait - mondta ki a Fővárosi Bíróság. A felperesek keresete szerint az intézkedés azért volt jogtalan, mert a rendőrök a tömeget körbezárták, így az ott lévők nem tudtak eleget tenni a felszólításnak.

Az elsőfokú ítélet szerint a Készenléti Rendőrség azzal sértett jogot, hogy a négy embert elfogta, megbilincselte és előállításra átadta a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK). A BRFK-t amiatt marasztalták el, hogy a felpereseket az előállításuk során fogva tartotta. A nem jogerős ítélet szerint a Készenléti Rendőrségnek mint másodrendű alperesnek 400 ezer forintot kell fizetnie Budaházy Györgynek, a többi három felperesnek 250 ezer, 400 ezer, illetve 350 ezer forint jár.