A KDNP-sek lázadnak az újpesti fideszes ötlet ellen

parlament, országgyűlés, KDNP-frakció, Harrach Péter frakcióvezető, Rubovszky György
Vágólapra másolva!
Hajmeresztőnek és szokatlannak nevezi a KDNP budapesti elnöksége az újpesti fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt ötletét, aki előterjesztésében havi 350 ezer forinttal járó életműdíjat adna Derce Tamás volt újpesti polgármesternek. A KDNP budapesti szervezete elutasítja Wintermantel kezdeményezését, és szerinte semmi nem indokolja az életműdíj megalapítását.
Vágólapra másolva!

A KDNP budapesti elnöksége a leghatározottabban elutasítja Wintermantel Zsolt fideszes újpesti polgármester kezdeményezését, amelynek értelmében Derce Tamás volt újpesti polgármester havi 350 ezer forinttal járó életműdíjat kapna - közölte az [origo]-val Szalma Botond, a KDNP budapesti elnöke.

A KDNP budapesti szervezete szerint "erkölcsileg és politikailag is vállalhatatlan, hogy a volt polgármestert az adófizetők pénzéből tovább finanszírozzák", és szerinte semmi nem indokolja a "szokatlan és hajmeresztő ötletet". A közlemény szerint az adófizetőkben joggal merül fel a gyanú, hogy a járadék sokkal inkább valamilyen titkos politikai háttéralku eszköze, semmint az erkölcsi megbecsülés kifejezése.

Az Index szerdai cikkében azt írja, hogy a IV. kerületi önkormányzat a csütörtök háromkor kezdődő testületi ülésen dönt Wintermantel Zsolt polgármesternek az életműdíjról szóló előterjesztéséről. Az előterjesztés szerint a jelölt csak egy Újpesten legalább tíz éven át polgármesteri tisztséget betöltő élő személy lehet.

A díj kritériumainak kizárólag Derce felelne meg, aki 1990-től öt cikluson át volt a kerület polgármestere. Derce eredetileg az SZDSZ színeiben lett polgármester, majd függetlenként töltötte be a posztot. Derce a 2010-es önkormányzati kampány elején az MSZP-s jelölt, Trippon Norbert rendezvényein lépett föl, de augusztusban összeveszett a szocialistákkal, és az addig őt indító Újpestért Egyesület választási együttműködést kötött a Fidesszel - írja az Index. A választáson Wintermantel a szavazatok 46,91 százalékát kapta meg, a szocialista Trippon Norbertre 44,30 százalék szavazott.