Börtönre ítélték az idős művészeket megkárosító csalókat

Vágólapra másolva!
Nem jogerősen elítélték azt a három férfit, aki művészektől, tudósoktól csalt ki több millió forintot mintegy két évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

A Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerős ítéletet hozott annak a három férfinak az ügyében, aki idős művészektől, tudósoktól csalt ki több millió forintot még 2009-ben.

A vádlottak arra hivatkozva próbáltak meg hozzájutni a sértettek bankszámlaadataihoz és pénzéhez, hogy életműdíjat, illetve más, jelentős pénzjutalommal járó rangos kitüntetést akarnak átadni nekik. A vádhatóság szerint a vádlottak 25 művészt és tudóst próbáltak becsapni, de közülük csak öten fizettek. A három férfi több mint 37 millió forint kárt okozott, amelyből 2,5 millió forint térült meg.

Az elsőrendű vádlottat, P. Ottót öt évre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság többrendbeli, jelentős kárt okozó, üzletszerűen - egyes esetekben társtettesként - elkövetett csalás, illetve annak kísérlete, valamint nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt. A férfinak közel 25 millió forintot kell visszafizetnie kártérítésként. Előzetesét megszüntették, lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el vele szemben.

A másodrendű vádlott P. Károly három év börtönt kapott társtettesként elkövetett, jelentős kárt okozó csalás, annak kísérlete, illetve többrendbeli, bűnsegédként elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás kísérlete miatt. A férfi szabadlábon van.

P. Sándor Ferenc harmadrendű vádlottra bűnsegédként elkövetett, kétrendbeli, jelentős kárt okozó csalás kísérlete miatt két év börtönbüntetést szabtak ki. A vádlott más bűncselekmény miatt előzetes letartóztatásban van.

A védők fellebbeztek a bíróság ítélete ellen.