A magyarázkodástól óvta a kormányt az EP liberális frakcióvezetője

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság levele nem csak technikai észrevételeket tartalmaz - nyilatkozta Guy Verhofstadt a Népszabadságnak. Az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője szerint a magyar kormány csak a néhány kulcsfontosságú elemének megváltoztatásával reagálhat, s néhány pont megmagyarázása nem elég.
Vágólapra másolva!

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője szerint amennyire kiáll az Európai Unió a versenyjogi szabályok betartása mellett, annyira szigorúan kellene vizsgálni az etikai és erkölcsi elveket, mint az alapvető európai értékeket is. A politikus ezt a Népszabadságnak nyilatkozta a médiatörvényről, miután Magyarországra látogatott a soros elnökséget irányító Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Neelie Kroes médiaügyi biztos levelét erősnek nevezte, amely szerinte nem csak technikai jellegű kérdéseket vetett fel, mert a szólásszabadság szempontjából is gondokat látott. "Én azt a levelet egyáltalán nem találom technikainak! Persze így is be lehet állítani. De ha valaki elolvassa a levelet, például azt látja benne, hogy regisztrációs kötelezettséget előírni mindenféle médiának lehetetlen" - mondta.

A frakcióvezető szerint a magyar kormány a válaszában nem magyarázkodhat, mint fogalmazott: "erre a levélre nem lehet azt válaszolni, hogy megmagyarázzuk ezt meg azt (...) egy ilyen válasz már nem elegendő". Azt állította, hogy "Kroes állásfoglalására csak a médiatörvény néhány kulcsfontosságú elemének megváltoztatásával lehet reagálni." Ugyanakkor a politikus leszögezte, hogy nem lehet a magyar demokrácia végéről, totalitárius rendszerről beszélni.

Hozzátette ugyanakkor, hogy "blogokat vagy újságokat regisztrációra kötelezni képtelenség, ilyen sehol sincs, és mindez a sajtószabadság ellen hat. A regisztrációt a tévékre és a rádiókra találták ki." Verhofstadt szerint az Európai Bizottság magyar kormányhoz írt levele, "ha nem is minden, de a legtöbb komoly problémával foglalkozik. És Kroes hangsúlyozza, hogy a szólásszabadsággal és a sajtószabadsággal is gondok vannak".

Guy Verhofstadt szerint amennyiben bebizonyosodik, hogy veszélybe kerültek az európai értékek Magyarországon, "első lépésben az Európai Bizottság eljárást indíthat. De egyelőre várjuk meg, mi következik!" Elmondta azt is, hogy szerinte szó sincs kettős mércéről, vagyis nem lát kelet-nyugat ellentétet a vitában. A politikus a Népszabadságnak hangsúlyozta, hogy a magyar elnökségi programot el kell választani a médiatörvény körüli vihartól. A Magyarországra látogatásának célja is az elnökségi program egyeztetése volt.