Szervező főnök kinevezésére készül az LMP

Vágólapra másolva!
Hétvégén kongresszust tart az LMP, amelyen várhatóan dönteni fognak egy új, pártigazgatói poszt létrehozásáról. A tisztség betöltőjének a szervezés lenne a feladata, a politikai döntéseket továbbra is testületileg hozná meg az egyes számú vezető nélkül működő párt.
Vágólapra másolva!

Szombaton kezdődik az LMP kétnapos, budapesti kongresszusa, amelyen Tordai Bence választmányi szóvivő szerint olyan változtatásokra készülnek, amelyek kombinálják a részvételi elvet és a hatékonyságot. Tordai pénteken az MTI-nek azt mondta, hogy ebben a témában több koncepció is beérkezett, ezek közül választanak ki egyet.

A kongresszuson létrehozhatnak egy új vezetői posztot is, amelynek az elnevezése pártigazgató vagy operatív igazgató lehet. Tordai Bence ezt korábban úgy jellemezte az MTI-nek, hogy a tisztséget betöltő személy feladata elsősorban a szervezeti ügyek hatékonyabb menedzselése lenne. Hozzá tartozhatna az LMP napi működtetése és akár a munkáltatói jogok gyakorlása is, de a politikai döntéseket várhatóan nem ő hozná.

Ez elmozdulást jelentene a párt eddigi működésében, amelynek a többi parlamenti párttól eltérően nincs elnöke vagy más elnevezésű egyes számú vezetője. Korábban LMP-s vezéralakok azt mondták, hogy nem kívánnak ezen a rendszeren változtatni. A mostani átalakítások azonban arra utalnak, hogy hatékonyabbá akarják tenni a párt működését, amely a tavaly április választáson meglepetésre közel 8 százalékot szerzett, az önkormányzati választáson azonban már a várakozásokhoz képest gyengén szerepelt.

A kongresszuson dönteni fognak arról is, hogy mikor választják meg a választmány új tagjait. A testület január 16-án ügyvezetővé alakult át, miután abból az elmúlt időszakban négyen - Wildmann János, Mező János, Scheiring Gábor és Sallai R. Benedek - is kiléptek. A negyedikként távozott Sallai R. Benedek január 15-i hatállyal mondott le a mandátumáról. A párt alapszabálya azt írja elő, hogy ha a testület létszáma 10 fő alá esik, akkor 60 napon belül új választást kell tartani. Ez várhatóan márciusban fog megtörténni.

Tordai szerint már korábban is szóba került, hogy a jelenleg 13 fős választmány létszáma akár 5-7 fősre is csökkenhet. Egyúttal az is felvetődött, hogy eltöröljék azt a kvótát, amely szerint a párt frakciója négy embert delegálhat a választmányba.