Ötvenmilliós Sziget-díjban állapodott meg Tarlós és Gerendai

Vágólapra másolva!
A főpolgármesteri hivatal szerint sikerült rendezni a Sziget Fesztivál szervezői és az önkormányzat között kirobbant vitát, és a megállapodás értelmében a fesztiválszervezők 50 millió forintot fognak fizetni az eddig ingyen megkapott terület használatáért. Tarlós István főpolgármester és a fesztivál ügyvezetője, Gerendai Károly közti megállapodásnak része egy speciális szolgáltatáscsomag kialakítása is, amelyből szintén származhat bevétele a fővárosnak.
Vágólapra másolva!

Megállapodásra jutott a fővárosi önkormányzat és a nyári Sziget Fesztivált szervező cég a közterület-használat címén fizetendő díjról - közölte a főpolgármesteri hivatal egy közleményben, amelyen Tarlós István főpolgármester és Gerendai Károly, a szervező cég vezetőjének neve szerepel aláíróként.

A közlemény szerint a szervezők vállalják, hogy 50 millió forintot (plusz áfát) fizetnek a terület használatáért a fővárosnak. "Ezen felül a város kialakít egy szolgáltatáscsomagot a Sziget Fesztivál résztvevői számára, amely egyes városi szolgáltatások, mint a BKV, a gyógyfürdők vagy az állatkert kedvezményes használatára, igénybe vételére jogosít fel. Az ebből származó bevételből a Sziget Kft. további mintegy 100 millió forint befizetését vállalja a főváros számára" - áll a közleményben.

A megállapodással várhatóan rendeződik a vita, amely a főváros és a Sziget Kft. között robbant ki, miután kiderült, hogy a város új vezetése pénzt kér a Hajógyári sziget használatáért, amit korábban ingyen kaptak meg a szervezők.

Tarlós egy január közepén tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a Szigetnek összesen 2,5 milliárd forintot kellene fizetnie a jelenlegi, korábbról érvényes díjszabások alapján a közterület használatáért, de már akkor jelezte, hogy "nem akarják ellehetetleníteni" a fesztivált, és nagy kedvezményt fognak adni a szervezőknek. A főpolgármester azzal indokolta az ingyenesség megszüntetését, hogy a főváros nehéz anyagi helyzetben van.

Gerendai Károly a döntésre adott reakciójában azt mondta, tévedés azt gondolni, hogy a főváros komoly bevételektől esett el, szerinte ugyanis ezek nem olyan összegek, amelyeket a rendezvények ahelyett, hogy befizettek volna, inkább zsebre vágtak, hanem egyszerűen nem áll a rendelkezésükre. A Sziget körüli vitáról részletek ebben a cikkünkben.