"Orbán hallucinogénekkel kábít" Vona Gábor szerint

vona gábor jobbik évadnyitó évindító beszéd
Vágólapra másolva!
A Fideszt és a segélyezési rendszert támadta a évadnyitó beszédében Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki szerint Magyarország egyik legnagyobb problémája az, hogy túl sok cigány gyerek születik. A Jobbik szombati rendezvényén konceret adott a Hungarica és az Edda is, az még Vona Gábort is meglepte, hogy Pataki Attiláék elvállalták a fellépést.
Vágólapra másolva!

Állva tapsolta meg a zsúfolásig telt Sportmax csarnok főleg Jobbik-tagokból álló, ünneplőbe öltözött közönsége szombaton délután Vona Gábor pártelnök évadnyitó beszédét. Vona közel egyórás beszédben értékelte a választások óta eltelt időszakot, röviden kifejtette véleményét az alkotmányozásról és a médiatörvényről, hevesen bírálta a Fideszt, de a legnagyobb sikert a jövőre szóló elképzeléseivel aratta.

A Jobbik elnöke szerint a "demográfiai csapda", az ország egyik legfontosabb problémája, aminek megoldásához szerinte "vissza kell szorítani a cigányság népszaporulatát". Szerinte az cigányoknak nem azért születik sok gyerekük, mert "ez szociológiai jellemzőjük, hanem azért, mert erre ösztönzi őket a hibás szociális politika". Az lenne a megoldás, mondta, ha mindenkinek annyi gyereke születne, amennyit el tud tartani a keresetéből, segélyt pedig csak valós közmunka után, nem pénzben, hanem szociális boltokban levásárolható jegyekben osztanának az embereknek. A romák felemelését úgy oldaná meg, hogy "a kezelhetetlen gyerekeket" kivenné a családokból, és állami fenntartású, a történelmi egyházak által működtett otthonokban nevelné őket.

A rendezvény szlogenje, "Az igazság szabaddá tesz" többször előkerült Vona beszédében, amelynek másik hangsúlyos üzenete az volt, hogy "ami most zajlik, az a magyar rendszerváltás második elsikkasztása". Vona hevesen bírálta a Fidesz és a kormány politikáját, szerinte "csak a kábítószer változott, Gyurcsány kemény drogokat használt, Orbán könnyű drogokkal, hallucinogénekkel kábítja az országot".

A pártelnök szerint az új alkotmány semmivel sem lesz jobb "dicstelen elődjénél", a médiatörvény nem tüntette el "a mocskot" a tévékből, a kormány közbiztonsági programjából pedig csak annyi valósult meg, hogy "eltelt a két hét, azóta többször is". Vona beszéde végén azt is megígérte a lelkes közönségnek, hogy eljön még az idő, amikor gárdistákat fognak avatni a Hősök terén.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Közel egyórás beszédet mondott Vona Gábor. Galériánkért kattintson a képre!

A beszédet két tolmács angolra fordította, Vona előtt Pörzse Sándor, az este házigazdája, a Jobbik országgyűlési képviselője bejelentette, hogy több keleti ország, így például Libanon, Szíria és Japán nagykövetségei is elfogadták a meghívást. A japán vendégek - akik a Jobbik utólagos pontosítása szerint a színpadon elhangzottak ellenére nem diplomáciai vendégek voltak - az első sorban ültek, és az [origo] fotósa szerint többször lelkesen tapsoltak a beszéd alatt.

Az Edda minkenkit meglepett

Vona beszéde előtt és után zenés műsorral szórakoztatták a javarészt vidékről, buszokkal érkező jobbikosokat. A Kormorán számain és a Hungarica akusztikus koncertjén senki nem lepődött meg, de azt többen is megkérdezték az [origo] tudósítóitól, hogy "nem tudjátok, mit keres itt az Edda?" "Magyar embereknek játszunk magyar zenét egy Magyarországon legálisan működő parlamenti párt rendezvényén" - válaszolta erre Pataki Attila, az együttes énekese az [origo]-nak. Pataki szerint pártrendezvényen fellépni ugyanolyan, mint bárhol máshol, nem jelenti azt, hogy a zenekar kiáll a párt mellett, játszana ő bárkinek, kivéve az MSZP-t.

"Én is meglepődtem, hogy elvállalták, de örülök, hogy itt vannak" - mondta Vona Gábor az [origo]-nak. A pártelnök szerint az Edda gyermekkoruk kedvenc zenekara, és azért kérték fel őket egy 60-70 perces koncertre, mert már több nemzeti érzelmű rendezvényen is látták őket. "Minket a Hungarica érdekel, nem várjuk meg az Eddát" - mondta a koncertek előtt az [origo]-nak egy kisebb csoport pest megyei jobbikos, és láthatóan többen voltak, akik nem tudták hova tenni az Edda koncertjét. A Hungarica még telház előtt játszott, a koncert uátn megfogyatkozott a közönség, és Pataki Attila csak alig pár tucatnyi embert tudott rávenni a tapsolásra, amikor egy hazafias dallal a színpadra léptek.