Már 20 órát kell várni a kamionosoknak a záhonyi határnál

Vágólapra másolva!
Már húsz órát kell várakozniuk a teherautóknak a Záhonyi határátkelőnél, a magyar-ukrán határon. Több száz kamion áll a 4-es főúton, a Vöröskereszt forró teát oszt a sofőröknek.
Vágólapra másolva!

Több száz kamion torlódott fel a 4-es főúton, miután a záhonyi határátkelőnél lelassult a teherkocsik átléptetése. Az ukrán hatóságok megszigorították a vámvizsgálatot, és ez több időt vesz igénybe, ezért alakult ki a hosszú sor - erősítették meg a magyar vámhivatal illetékesei. A teherkocsik már húszórás várakozásra készülhetnek péntek délután óta - közölte Kárpáti Bertalan, a záhonyi határrendészet munkatársa.

A Vöröskereszt forró teát, kekszet és vizet oszt a sofőröknek. Zolcsákné Józsi Erzsébet, a Vöröskereszt kisvárda-záhonyi területi vezetője elmondta:, hogy öt aktivista és a határrendészek segítségével juttatja el a védőitalt a gépkocsivezetőknek. Hozzátette: szerencse, hogy a teherautók vezetőfülkéje jól fűthető, így a sofőrök meleg helyen tartózkodhatnak a hosszú várakozás alatt.

A segélyszervezet területi vezetője korábban azt közölte, hogy az ukrán határőrizeti szervektől kapott tájékoztatás alapján szombaton, várhatóan mintegy150 kamion léphet be a szomszédos országba, így valószínűleg csökkenni fog a várakozó teherautók száma.

Ukrajnába Magyarország felől a teherautók csak Záhonynál léphetnek be, így a sofőröknek nincs módjuk más átkelőhelyet választani.