Felmentettek egy népellenes bűntettel vádolt néhai ezredest

Vágólapra másolva!
Bűncselekmény hiányában felmentette a Legfelsőbb Bíróság az 1949-ben népellenes bűntettért a Népbíróságok Országos Tanácsa által elítélt miskolci ezredest, néhai Balassa Kálmánt. Az ügy felülvizsgálatát az ezredes 80 éves lánya kérelmezte.
Vágólapra másolva!

Nem követett el bűncselekményt 1949-ben egy miskolci ezredes, ezért a Legfelsőbb Bíróság felmentette a népellenes bűntettért a Népbíróságok Országos Tanácsa által elítélt néhai Balassa Kálmánt. A bíróság ítéletével helyt adott az ezredes csaknem 80 esztendős lánya felülvizsgálati kérelmének.

A Legfelsőbb Bíróság tanácsának elnöke, Kónya István az ügyről elmondta, hogy Balassa Kálmánt 1948-ban háborús bűnösséggel is vádolták, de ez alól a népbíróság már akkor felmentette. Az 1949-es másodfokú ítélet szerint az ezredes nyolchónapos börtönbüntetést kapott, amelyet letöltött, és három évre felfüggesztették politikai jogainak gyakorlásától.

A testület mostani döntésében megállapította: Balassa Kálmán 1944 nyarán, amikor egy asszony igazoltatására küldte beosztottját, nem tudta, hogy zsidó emberről volt szó. Az igazoltatást azért rendelte el, mert a nő nagy összegű pénzt tartott magánál, és emiatt Balassa kémgyanúsnak tartotta. Az igazoltatás után a nő az adóhivatalba ment, hogy befizesse a pénzt. A későbbi deportálásához pedig Balassa Kálmánnak nem volt köze. Sem arról nincs adat, hogy az ezredes tudta volna, kinek az igazoltatását rendelte el, sem arról, hogy adatot szolgáltatott volna a gettóba zárt nőről valamelyik hivatalos szervnek. A Legfelső Bíróság megállapította azt is, hogy az 1948-ban és 1949-ben eljárt bíróságok a rájuk vonatkozó szabályokat nem tartották be, amikor ítéletet hoztak az ezredes ügyében.