Levették a Fővárosi Közgyűlés napirendjéről a kórházak kényes ügyét

Vágólapra másolva!
Új helyen, egy kápolnából kialakított díszteremben ülésezik hétfőtől a Fővárosi Közgyűlés. A közgyűlés hétfőn mégsem dönt az eladósodott fővárosi kórházak átalakításról. Elfogadták a kerületek és a főváros közötti forrásmegosztásról szóló javaslatot, és szerepel a napirenden Budapest új internetes portáljának fejlesztése is.
Vágólapra másolva!

Új helyszínen, a Főpolgármesteri Hivatal Városház utcai épületében ülésezik hétfőn a Fővárosi Közgyűlés. A közgyűlést első alkalommal tartják ennek az épületnek a dísztermében, egy korábbi kápolnából átalakított helységben. Az MTI beszámolója szerint a képviselők asztalai Széchenyi István és Deák Ferenc festménye, valamint nemzeti zászlók alatt helyezkednek el.

Tarlós István főpolgármester a helyszínváltozást azzal indokolta: "ésszerűnek tűnt", hogy az ülést az Újvárosháza helyett a hivatal Városház utcai épületében tartsák, ha utóbbinak van díszterme. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a Városház utcai épületben 15 millió forintba került az új ülésterem átalakítása, a korábbi kápolnából kialakított helyiségben egyebek mellett új bútorokat, székeket, lámpákat és dekorációkat helyeztek el, továbbá új szavazórendszert építettek ki.

Az ülés kezdetén egyhangúlag elfogadták a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról szóló rendeletet. A testület 212 milliárd forint elosztásáról döntött; ennek mintegy 47 százaléka a fővárost, 53 százaléka a 23 kerületi önkormányzatot illeti egy bonyolult számítás alapján. A kerületek így összességében 99 milliárd forintot kapnak a forrásmegosztás eredményeként.

Az előzetesen közzétett napirend rögtön a hétfői ülés elején módosult: hétfőn döntött volna a Fővárosi Közgyűlés az önkormányzati fenntartású fővárosi egészségügyi és szociális intézmények szerkezetátalakítási koncepciójának kidolgozásáról, a javaslat azonban lekerült a napirendről. A főváros fenntartásában lévő 12 kórház integrációjához szükséges előzetes döntésekről így mégsem döntenek.

Az önkormányzat honlapján megtalálható javaslat alapján a fővárosi egészségügyi intézmények 2010. december 31-ig 6,5 milliárd forintos tartozást halmoztak fel, adósságai miatt különösen súlyos helyzetben van a Károlyi Sándor Kórház, a Heim Pál Gyermekkórház, a Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központ, valamint a Központi Stomatológiai Intézet.

Lekerült a napirendről a civil szervezetekkel kötött közszolgáltatási szerződések felmondására vonatkozó javaslat is, amely tizenegy, hajléktalanokat ellátó civil szervezettel bontotta volna fel a közszolgáltatási szerződést.

A közgyűlés napirendjén összesen több mint hatvan napirendi pont szerepel, többek közt a főváros szmogriadó-tervéről szóló rendelet módosítása. Az elmúlt időszakban több olyan jogszabály - így például a légszennyezettségi határértékekről szóló rendelet is - megváltozott, amely érinti a szmogriadó-tervet, ezért kell azt módosítani. Több közlekedési kérdésben is határozhat a közgyűlés, így a rákoskeresztúri autóbusz közlekedés támogatásáról.

Részben Tarlós István előterjesztésére döntést hoznak hétfőn vállalatbiztonsági intézkedések bevezetéséről a főváros kizárólagos tulajdonában lévő cégeknél. Az előterjesztés szerint az elmúlt időszak vagyonkezelési visszaélései miatt is szükség van arra, hogy a fővárosi gazdasági társaságoknál egységes biztonsági-védelmi szabályrendszer lépjen életbe.

Új Budapest portált szeretne a fővárosi önkormányzat, a jelenlegi honlap, valamint a belső intranet is átalakulna. A technikai fejlesztés 30 millió forintba kerülne, ennek biztosításáról is szavaznak hétfőn a képviselők. Döntenek ezen kívül a Margit híd pillérszobrainak restaurálásáról is.

A hétfői ülés kezdetén letette képviselői esküjét a Fidesz-KDNP-s listáján szereplő Velkey György, aki a fővárosi kormányhivatal élére kinevezett Pesti Imre képviselői helyét vette át a testületben. Pesti az október 3-ai önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP fővárosi területi listájának harmadik helyéről szerzett mandátumot a közgyűlésben, a politikust azonban január 1-jei hatállyal kormánymegbízottá nevezték ki a fővárosi kormányhivatal élére. A jelölőszervezet azt kérte, hogy a mandátumot a lista 98. helyén szereplő Velkey Györgynek adja ki a Fővárosi Választási Bizottság. Velkey György a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.