Milliárdokat érő ingatlanok dobra verését szavazta meg a főváros

Fővárosi tulajdonú ingatlanok eladása, fővárosi vagyonkezelő, Akó utca 46.-48.
Vágólapra másolva!
Egy fővárosi iskola, egy szálloda és vidéki kastélyok is találhatók azok között az ingatlanok között, amelyeknek az eladását hétfőn hagyta jóvá a fővárosi közgyűlés. A javaslatot jegyző Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes az [origo]-nak azt mondta: nem akarják feltétlenül eladni a dokumentumban szereplő 122 ingatlan mindegyikét, előbb számba veszik, mire hasznosíthatók azok. A főpolgármester-helyettes szerint a javaslat némileg félreérthető.
Vágólapra másolva!

28 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett megszavazta hétfőn a fővárosi közgyűlés a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-ről (BFVK) szóló előterjesztést. A BFVK a fővárosi vagyon gazdálkodásával, illetve hasznosításával foglalkozik. A cégről szóló előterjesztés szerint a főváros az idén 122 ingatlan eladásával számol: 25 ingatlan értékesítését már megkezdték, az értékesítési terv szerint további 97 esetben pedig még nem indult meg az eljárás.

Valójában nem adják el

A pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes, Bagdy Gábor - aki benyújtotta az előterjesztést - kedden az [origo]-nak azt mondta, nem biztos, hogy a listán szereplő összes ingatlant eladják. Bagdy szerint a főváros a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet ellenére sem kótyavetyéli el az ingatlanvagyonát. A politikus szerint felmérik a fővárosi ingatlanportfóliót, utána határoznak a hasznosítási módokról, de várhatóan csak néhány esetben döntenek majd az eladás mellett.

Arra a kérdésünkre, hogy akkor az előterjesztés, miért az "értékesítési terv" részeként sorolja fel a 122 ingatlant, Bagdy azt mondta, lehet, hogy megtévesztő a megfogalmazás, de a szándék teljesen más. A főpolgármester-helyettes szerint ezt bizonyítja az is, hogy több ingatlan korábban megkezdett értékesítési eljárását felfüggesztették, mert nem biztos, hogy reálisak az értük felkínált vételárak.

Bagdy szerint felfüggesztették például az eladásra szánt tételek közül a legmagasabb értékre, 970 millió forintra becsült XIV. kerületi Cinkotai és Csömöri út sarkán található üres telek eladását. Ennek az értékét az adja, hogy bevásárlóközpont építésére alkalmas területről van szó. Bagdy hozzátette, hogy az eladásra szánt ingatlanok listáját még az előző városvezetés készítette elő, ezek közül nem tudtak még mindent átnézni, így ezért sem egyértelmű, hogy mi lesz a sorsuk.

Kastélyok, szálloda, iskola

A főpolgármester-helyettes által említett szándék azonban nem olvasható ki az előterjesztésből, a dokumentum egyértelműen az értékesítési terv részeként tünteti fel az ingatlanokat. A javaslat szerint 25 ingatlan értékesítése már megindult, az eladások várhatóan az idén befejeződnek, ezekből 2,642 milliárd forint bevételt vár a főváros. A lista tételesen felsorolja az utcaneveket, a helyrajzi számokat, illetve az ingatlanok várható eladásai árát. Az azonban csak a BFVK honlapjáról derül ki, hogy konkrétan milyen ingatlanokról van szó.

A papíron értékesítés alatt álló ingatlanok között több vidéki is szerepel, ilyen a Somogy megyei Szőlősgyörökön található 170 ezer négyzetméteres kastély és a hozzá tartozó park, illetve a Fejér megyei tordasi kastély az 50 ezer négyzetméteres parkkal együtt. Előbbi eladásából 171 milliót, utóbbiból 191 milliót remél a főváros. A két kastély eladására tavaly írt ki pályázatot a főváros, a pályázatok benyújtásának határideje tavaly december 10-e volt.

Forrás: utikönyvem.wiki.hu
Forrás: utikönyvem.wiki.hu

A szőlőgyöröki kastély

A Somogyi Kéthelyen található Hunyady-kastélyról az árverést - a BFVK honlapja szerint - idén januárban tartották meg, ebből 56 millióra számít a főváros. A listán szerepel egy esztergomi, 22 ezer négyzetméteres volt kemping, egy gyomaendrődi lakóház, valamint egy ugyancsak gyomaendrődi tanya is. A 10 ezer négyzetméteres tanya árverését a BFVK honlapja szerint tavaly december 9-én tartották, az induló ár 215 ezer forint volt.

A fővárosi ingatlanok között található a VII. kerületi Hernád utcai középiskola, amelyet december 2-áig lehetett megvenni, az eladási ára 366 millió forint volt. Egy III. kerületi szállodáért pedig 403 milliót várna a főváros, az eladásról szóló pályázatot tavaly év végén írták ki. Az értékesítés alatti ingatlanok között ezenkívül egy XX. kerületi tanműhely, egy IX. kerületi üzlethelyiség, illetve számos üres telek található.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A csepeli Rakéta utcai ABC húszmillió forintért szerepel a listán

Évente 1,5-2 milliárdért adtak el

További 97 ingatlan eladását - a dokumentum szerint - még nem kezdte meg a főváros. A listán több II., XI., XVII., illetve XXIII. kerületi ingatlan szerepel. A listából nem derül ki, pontosan milyen ingatlanokról van szó, illetve mennyit érnek ezek. Több esetben pedig csak az utca és a helyrajzi szám van feltüntetve, a házszám nem. A legnagyobb alapterületű ingatlanok a X. kerületi Gyógyszergyár utcában találhatók, itt egy 35 ezer és egy 43 ezer négyzetméter területű ingatlan eladását is számba venné a főváros.

Egy, a fővárosi önkormányzat ingatlanügyeit közelről ismerő forrás az [origo]-nak azt mondta, hogy az előző fővárosi vezetésnek évente 1,5-2 milliárd forint bevétele volt az ingatlaneladásokból. A forrás szerint a fővárosi önkormányzat tulajdonában igazán kapós ingatlanok nincsenek, azok a kerületi önkormányzatok tulajdonában vannak. Többek között ez volt az egyik oka annak, hogy a főváros apránként próbálta ezeket eladni a korábbi ciklusokban. Ráadásul több ingatlannak vitatott volt a jogi helyzete, vagyis nem volt világos, kihez is tartoznak.