Hoffmann Rózsa: 2012-től lehet szóbeli felvételi az egyetemeken

Vágólapra másolva!
Várhatóan 2012-től tarthatnak szóbeli felvételit a felsőoktatási intézmények, és 2014-től lehet a két emelt szintű érettségi a felsőoktatásba való belépés feltétele - mondta Hoffmann Rózsa. Az oktatásért felelős államtitkár szerint szó sincs a felsőoktatási törvény koncepciójának visszavonásáról, május-júniusban kerülhet a parlament elé, így még a tavaszi ülésszakon döntés születhet a tervezetről.
Vágólapra másolva!

Szó sincs a felsőoktatási törvény visszavonásáról - mondta Hoffmann Rózsa az MTI-nek. Az államtitkár szerint Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes mediátori szerepben történő belépése az egyeztetésekbe azt jelzi, hogy egy szinttel magasabbra kerültek a tárgyalások, ami a sokszor érthetetlen indulatokat is visszafogta, és a vitát visszaterelte szakmai mederbe.

A Pokorni Zoltánnal kibontakozott vitáról elmondta, hogy az egyeztetések elől nem zárkózik el, bár a nyilvánosság elé vitt, szakmai köntösbe bújtatott támadásokat helyteleníti. "Folyik közöttünk párbeszéd, nincs sok olyan kérdés, amelyben ellentétes lenne az álláspont, ezeket egymás között el fogjuk rendezni. Lesznek talán nyitva maradó kérdések, ezekben - mint ahogyan az a demokráciákban szokásos - a parlament dönt majd" - tette hozzá.

A felsőoktatási törvény koncepciójához az utóbbi időben érkezett javaslatokról elmondta, hogy nemigen tartalmaznak új elemeket és az eredeti koncepciót erősítik. Hoffmann szerint a tervezet május-júniusban kerülhet a parlament elé, és az egész törvény szeptembertől hatályos lehet.

Jó írásbeli esetén elmaradhat a szóbeli

Az államtitkár kitart amellett, hogy a vizsgaszámokat korlátozni kell: emberileg legfeljebb négyszeri vizsgaalkalmat tud elfogadni, a parttalan vizsgázgatás szerinte a szellemi, anyagi javak tékozlása. Ha a jogszabályt elfogadják, a szóbeli felvételizés 2012-ben léphet életbe. A részleteken most dolgoznak, de az elképzelhető, hogy a legkiválóbb írásbeli teljesítményt nyújtó jelentkezőknek nem kell majd szóbelizniük.

A tervek szerint rögzítené a koncepció, hogy minden évben az előző esztendőben 18. évét betöltő korosztály 45 százaléka léphessen be államilag finanszírozott képzésbe. A lemorzsolódás mellett az önköltséges diákokkal így teljesíthetőnek tűnik véleménye szerint az az uniós előírás, hogy 2020 után a 30-34 éves korosztályon belül érje el a 40 százalékot a felsőfokú végzettséget szerzők aránya.

2013-tól a felsőoktatásba való belépés feltétele lesz az egy emelt szintű érettségi, 2014-től pedig két tárgy lenne a követelmény - mondta az államtitkár. Megjegyezte, hogy ez nem jelent majd leküzdhetetlen akadályt, ugyanis az alap- és emelt szint követelményszintje megváltozik. Hozzátette, hogy a két kötelező tárgy közül csak az egyik lesz a szakhoz kötött, a másik szabadon választható lesz.