Szmogriadó Miskolcon, Debrecenben tisztább lett a levegő

Vágólapra másolva!
Miskolcon elérte a riasztási fokozatot a levegő szállópor-koncentrációja, Debrecenben azonban javult a levegő minősége. Budapesten továbbra is szmogveszély van.
Vágólapra másolva!

Két egymást követő napon a szálló por koncentrációja Miskolcon meghaladta a szmogriadó riasztási küszöbértékét, ezért kedd reggel Kriza Ákos polgármester elrendelte a riasztási fokozatot - közölte Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint csak pénteken várható olyan légmozgás, amely tisztábbá teheti a levegőt.

A miskolci polgármester felszólította a lakókat, hogy a város egész területén mérsékeljék a szén-, a fa- és az olajtüzelésű kályhák használatát, ne végezzenek porkibocsátással járó tevékenységeket, valamint használják a közösségi közlekedési eszközöket, vagy járjanak gyalog autózás helyett.

Budapesten továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, mivel a fővárosban nem csökkent jelentősen a szállópor-koncentráció - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden kora hajnalban. A szállópor mértéke a Széna téren és az Erzsébet téren lévő mérőpontoknál volt a legmagasabb.

Jelentősen javult azonban a levegő minősége Debrecenben. A szálló por koncentrációja már egyik mérőállomáson sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket - közölte kedden Pál Csaba, a városháza sajtóreferense.

A Vidékfejlesztési Minisztérium hétfői közleménye szerint az elmúlt napokban az ország egész területén szennyezettebb lett a levegő, a legmagasabb értékeket az ország középső és északkeleti részén mérték. Hétfőn Várpalotán a település polgármestere elrendelte a szmogriadót, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Tatabányán pedig a tájékoztatási fokozatot rendelték el a városvezetők.