Egy üveg whisky és motorcsónak is került a képviselői vagyonnyilatkozatokba

Vágólapra másolva!
Újabb képviselő lett motorcsónak-tulajdonos, Hiller István vett egy használt Volvót, Bárándy Gergelynek pedig van egy tekitélyes kitüntetésgyűjteménye - derül ki az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozataiból. Egy LMP-s képviselő bevallott egy képviselői munkájával összefüggésben kapott, 500 forintos falinaptárat, egy szocialista képviselőnek pedig több milliót érő bélyeggyűjteménye van. Összegyűjtöttük a képviselők legérdekesebb vagyontárgyait.
Vágólapra másolva!

Hétfő éjfélig kellett leadniuk 2010-es vagyonnyilatkozatukat az országgyűlési képviselőknek. A vagyonbevallást minden képviselő teljesítette, az ismertebb politikusok vagyoni helyzetéről itt olvashat bővebben. Az [origo] összegyűjtötte néhány képviselő érdekesebb egyedi vagyontárgyait.

"Megfizethető" motorcsónak és hibrid Honda

Csenger-Zalán Zsolt fideszes képviselő vagyona egy Bayliner Capri Cuddy motorcsónakkal bővült, bár a bevallásból az nem derül ki, hogy mikori évjáratról van szó. Az amerikai gyártó a honlapján azzal hirdeti magát, hogy "megfizethető minőséget" kínál. Csenger-Zalán nincs egyedül ebből a szempontból a Fidesz-frakcióban, Kósa Lajos debreceni polgármesternek is van motorcsónakja, akárcsak Farkas Sándor képviselőnek.

Nem sok képviselő költött autóra 2010-ben, de akadnak köztük figyelemre méltó választások. Gyimesi Endre fideszes képviselő 2010-ben vásárolt egy Honda Insight nevű autót, amelynek érdekessége, hogy hibrid meghajtású, és így környezetkímélőbb a hagyományos típusú kocsiknál (az autóról részleteket ebben a cikkben olvashat). A szakújságírók figyelmét furcsa formájával felkeltő Nissan Juke típusú autót vásárolt Gyenes Géza jobbikos képviselő.

Az ismertebb politikusok közül Hiller István korábbi MSZP-elnök is vásárolt autót tavaly: egy 2007-es Volvo S60-ast. Tavaly vett autót Dúró Dóra jobbikos képviselő is: egy 2007-es Renault Megane-t. Kovács László korábbi MSZP-elnök egy SAAB 9.3-ast vett 2010-ben, a szintén jobbikos Barna Tibor pedig hitelből vett egy Skoda Octaviát.

Több mint 7 millió, bélyegekben

A legtöbb képviselő esetében üresen maradt a bevallásnak az ingatlanok és autók melletti egyéb vagyontárgyakra vonatkozó részei, de többen számoltak be jelentős könyvtárról és értékes bútorokról, műtárgyakról. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek például hatezer kötetes könyvtára van, Czunyiné Bertalan Judit fideszes képviselő pedig Cs. Kiss Ernő fafaragó művész egyik alkotását jelölte meg értékesebb ingóságként. Az alkotáshoz 2009-ben jutott ajándékozás révén.

A parlamentben akár egy bélyeggyűjtő klub is működhetne, több képviselő is komoly gyűjteményről számolt be a nyilatkozatában. Fónagy János államtitkár azt írja, hogy 1960 óta gyűjt bélyegeket, amelyek összértéke meghaladja a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét (ez közel 1,4 millió forint jelenleg). Garai István Levente szocialista képviselő 7-9 millió forintosra becsüli saját gyűjteményének értékét. Párttársa, Horváth András Tibor összeget nem közölt, de Fónagyhoz hasonlóan az értékesebb vagyontárgyak között tüntette fel bélyegeit.

Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester Szász Endre Paragrafus című festményét jelölte meg értékesebb vagyontárgyként, amelyhez bevallása szerint ajándékozással jutott. Bárándy Gergely MSZP-s képviselőnek érme- és kitüntetésgyűjteménye van, de birtokol értékesebb, a 15-20. századból származó metszeteket és családi ékszereket is. A fideszes kovács Ferencnek 5100 darabos könyvtára és 55 darab festménye mellett 10 értékesebb gobelint is feltüntetett a vagyonnyilatkozatában.

Havi 6300 forint a pluszmunkáért

Sok képviselő szünetelteti korábbi foglalkozását, de vannak, akik továbbra is szert tesznek mellékes jövedelemre. Gulyás Dénes fideszes képviselő például továbbra is vállal operaházi előadásokat és koncerteket, és ebből 700-800 ezer forintos jövedelme van a nyilatkozat szerint. Az nem világos, hogy ez pontosan milyen időszakra vonatkozik, mert csak annyit tüntetett fel, hogy "eseti" rendszerességgel származik ebből jövedelme. Garai István Levente háziorvosként meglehetősen csekély jövedelmet kap, a bevallás szerint mindössze havi nettó 6300 forintot az ÁNTSZ-től.

Kukorelly Endre LMP-s képviselő a QKorelly Bt.-ben folytatja írói pályáját: publikál és irodalmi esteket tart, ezzel bruttó 150 ezer forintot keres havonta bevallása szerint. A fideszes Bohács Zsolt a képviselői fizetését ügyvédi munkával egészíti ki, ebből bruttó 19 millió forint jövedelme származott 2010-ben.

A politikusoknak nyilatkozniuk kellett a képviselői munkájuk elvégzéséhez szükséges juttatásokról is, amelyeket az Országgyűléstől, saját pártjuktól vagy képviselőcsoportjuktól kapnak (például laptopot, mobiltelefont, SIM-kártyát). Emellett fel kellett tüntetniük a képviselői megbízatásukkal összefüggésben lévő egyéb ingyenes juttatásokat is. Jávor Benedek, az LMP korábbi főpolgármester-jelöltje 2010-es nyilatkozatában egy üveg whiskyt, két üveg bort és egy 500 forint értékű falinaptárt is feltüntetett.