Az EU kedvéért mosolygott Orbán Mubarakkal Egyiptom utolsó nyugodt óráiban

Vágólapra másolva!
Európai uniós diplomatáktól származott az ötlet, hogy Orbán Viktor, az EU soros elnökeként Egyiptomba látogasson. Orbán volt az utolsó európai diplomata, akit Hoszni Mubarak még azelőtt fogadott, hogy kirobbantak volna a leváltását követelő véres zavargások. Az [origo]-nak nyilatkozó források szerint nem lehetett előre látni, hogy mi készül Egyiptomban, azóta pedig Mubarak legfőbb szövetségese, Barack Obama is máshogy látja Egyiptom helyzetét, mint másfél hete.
Vágólapra másolva!

"Hétfőn az Elnöknél kezdtem" - írta múlt hétfőn a Facebook-oldalára Orbán Viktor kormányfő miután találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel. A bejegyzéshez több képet is csatoltak, ezeken Orbán az egyiptomi elnök mellett ült, az egyik fotón mosolyog.

A magyar miniszterelnök január 22-én, szombaton az EU soros elnökeként érkezett meg Kairóba, ahova többek között Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, illetve Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára is elkísérte. A többnapos látogatáson rendkívüli esemény nem történt, Orbán az ország vezetőivel, vallási vezetőkkel találkozott, valamint emléktáblát avatott Puskás Ferenc tiszteletére. Orbán az egyiptomi elnökkel folytatott találkozón úgy fogalmazott: "Egyiptom kulcsszerepet játszik ennek a térségnek a stabilitásában". "Valahogy a közép-európaiak jobban megtalálják a hangot Egyiptomban az arabokkal, mint a nagy államok képviselői" - tette hozzá Orbán.

A miniszterelnök kedd délelőtt utazott el Kairóból, délután már Brüsszelben volt, szerdán érkezett vissza Budapestre. Orbán elutazásának napján, kedd délután robbantak ki az egyiptomi kormányellenes tüntetések, amelyekben eddig több mint 300-an meghaltak és több százan megsérültek. A tüntetők egyik legfőbb követelése Mubarak leváltása. Orbán volt az utolsó olyan európai vezető politikus, aki a zavargások kitörése előtt fogadott az egyiptomi elnök. Azóta egyik legfontosabb szövetségese, Barack Obama amerikai elnök is jelezte, azt várja Mubaraktól, hogy kezdje meg az ország vezetésének átalakítását, amivel az amerikai elnök lényegében lemondásra szólította fel a 83 éves Mubarakot.

"Az utolsó pillanatig mindenki, az EU és az USA is Mubarakkal tartotta a kapcsolatot, ő volt a Nyugat nagy szövetségese" - fogalmazott az [origo]-nak egy külügyi forrás arra utalva, hogy az egész EU számára kényes az egyiptomi helyzet. A forrás szerint Brüsszelben senki nem kérte számon Orbánon a látogatás szerencsétlen időzítését. A forrás szerint ráadásul a tüntetések előtti napokban senki nem látta előre, hogy az egyiptomiak el akarnák zavarni a harminc éve hatalmon lévő, a nyugati országokkal hagyományosan jó kapcsolatot ápoló elnököt.

Hasonlóan fogalmazott az [origo]-nak egy kormányzati tisztviselő is, aki arról beszélt, hogy Orbán egyiptomi útját már "nagyon régen" egyeztették, az utazást ráadásul a brüsszeli EU-diplomácia sürgette. A kormányzati forrás szerint még Orbán egyiptomi tartózkodása idején sem lehetett látni, mi fog történni pár nap múlva.