Pénzbüntetésre ítélték a mindszenti beteget elküldő orvost

Vágólapra másolva!
Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a Szegedi Városi Bíróság azt a doktornőt, aki még 2007-ben a hódmezővásárhelyi kórházból továbbküldte a mindszenti beteget. Az orvos nélküli mentőben a beteg meghalt. A hódmezővásárhelyi önkormányzat szerint a doktornő koncepciós per áldozata.
Vágólapra másolva!

A megismételt elsőfokú eljárásban százötvenezer forint pénzbüntetésre ítélte a szegedi bíróság a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosát. Ő kezelte azt a 67 éves mindszenti beteget, akit a hódmezővásárhelyi kórházból a szentesibe szállítottak át, de a beteg a mentőben meghalt.

A vádirat szerint az orvos megszegte a rá vonatkozó foglalkozási szabályokat, mert a mentővel odaszállított beteget, orvosi vizsgálat nélkül szállíttatta tovább a szentesi kórházba. Ráadásul a mentőben nem volt orvosi felügyelet sem, ezzel közvetlen veszélynek tette ki a beteget. A nyomozás szerint azonban nem igazolható, hogy a gondatlan magatartás és a sértett halála között összefüggés lenne, vagyis a beteg szabályos ellátás esetén is meghalhatott volna.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat közleményben állt ki a doktornő mellett. Álláspontjuk szerint a doktornő koncepciós per áldozata, és a beteg haláláért az egészségügyi ellátórendszer szakmaitatlan és felelőtlen átalakítása a felelős. Ha másofokon is pénzbüntetésre ítélik a doktornőt, akkor az önkormányzat megfizeti helyette.

A mindszenti beteg ügye azért került középpontba, mert az egészségügyi reform több fontosabb elemének az életbe lépése után történt. Hódmezővásárhely fideszes polgármestere, Lázár János ezt követően nevezte a mindszenti férfit az egészségügyi reform első áldozatának.