Jogtalan volt a nagykanizsai kórházigazgató elbocsátása

Vágólapra másolva!
Jogtalan volt a nagykanizsai kórház főigazgatójának elbocsátása, ezért a megyei bíróság csaknem kilencmillió forint kártérítést ítélt meg Bicsak Ágnesnek.
Vágólapra másolva!

Kilencmillió forintot ítélt meg a nagykanizsai kórház volt főigazgatójának a megyei bíróság, mert Bicsak Ágnest jogtalanul állították föl székéből 2009 elején - írja a Zala Hírlap szombati száma. Az igazgató mindössze két hónapig vezette a kórházat.

Bicsak ellen azért indult fegyelmi eljárás, mert a kórház új vezetése szerint a kórházi eszközök beszerzésekor és cseréjekor figyelmen kívül hagyta a szakmai vezető testület döntését, a közgyűlés határozatával részben ellentétes szerződést kötött, ezzel jelentős kárt okozott a kórháznak. Azt is felrótták Bicsak Ágnesnek, hogy a korábbi főigazgató számára azt követően is biztosította a gépkocsi használatát és engedélyezte a parkolási bírság és a telefonszámlák a kifizetését, miután megszűnt a jogviszonya.

A fegyelmi elbocsátás miatt Bicsak Ágnes a munkaügyi bírósághoz fordult. Az első fokon hozott döntés mindössze a telefonszámla kifizetését tartotta indokolatlannak, ezért büntetésként a megrovást is elegendőnek ítélte. A bíróság kártérítésként tizenkét havi átlagkeresetet, mintegy 6,2 millió forintot ítélt meg Bicsak Ágnesnek. Mivel jogviszonya felmentéssel szűnt meg, ezért 3,5 havi átlagkereset - 780 ezer forint - és további egymillió forint végkielégítés kifizetésére köztelezték a kórházat. Az intézménynek kell megfizetnie a félmillió forintos perköltséget is.

Az ítélet ellen a kórház fellebbezett. A megyei bíróság pénteken helybenhagyta a munkaügyi bíróság ítéletét, és további 190 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a kórházat - olvasható a napilapban. A kórház a Legfelsőbb Bírósághoz forul.