Szijjártó kétmilliójáról és kommunistákról is kérdezték Orbánt

Orbán Viktor az EU-elnökség első napján Budapesten
Vágólapra másolva!
A nyugdíj, a munkanélküliség és az elszámoltatás érdekli leginkább azt a több mint 2500 hozzászólót, akik az interneten tettek fel kérdést hétfői évértékelő beszéde előtt Orbán Viktor miniszterelnöknek. A kérdések között több rendhagyó is felbukkan. Valaki az EU-ból való kilépésről szeretné hallani a kormányfőt, másvalaki pedig azt tudakolta tőle, miért keres több mint kétmilliót a szóvivője.
Vágólapra másolva!

"Valaki elhiszi, hogy miniszterelnök úr mindezt elolvassa? És bizakodik abban, hogy mindenre gyógyírt fog adni? De egyre jó volt Orbán Viktor évértékelő felhívása, hogy kiderüljön, mennyifélék vagyunk és mennyire össze lehet ugrasztani minket!" - így kommentálta vasárnap a miniszterelnök Facebook-profiljának egyik hozzászólója a kormányfő évértékelő beszédéhez küldött kérdéseket.

"Azért fordulok hozzátok/önökhöz, mert azt szeretném kérni, hogy tegyetek fel kérdéseket. Legyen ez egy közös miniszterelnöki beszéd" - mondta a közösségi portálon január végén közzétett üzenetében a miniszterelnök. Felhívására hétfő délelőttig 2560 hozzászólás érkezett, de a kérdéseket küldők mellett sokan politikai álláspontjuk ütköztetésére használták fel a lehetőséget.

A hozzászólások három legtöbbet emlegetett témája a munkanélküliség, a nyugdíjak és az elszámoltatás ügye. Az eddigi hozzászólásokban mindhárom témában érkeztek simulékonyabb és durvább megfogalmazású javaslatok és észrevételek.

Munkához öreg, nyugdíjhoz fiatal

"Mikor lesznek végre munkahelyek? Szeretnék dolgozni és normális életet élni!" - írta például egy felhasználó, vagy a durvább stílus példájaként egy másik: "Munkát adj, ne segélyt! A segély 28 500 Ft, egy rab napi tartása 9000 Ft-ba kerül. No comment...", míg egyesek ironikusabban igyekeztek rávilágítani helyzetükre: "Tisztelt Orbán Viktor! Ha már létrehoz számomra egy munkahelyet, én már annak is örülni fogok! Csak egyet! (Bár akkor mi lesz a többiekkel???)"

Sokan írtak elkeseredetten az ötvenen felüli korosztályból is: "57 évesen havi 25 ezer Ft szoc. segélyből élek már harmadik éve. Bárhová jelentkezem, vagy visszautasítanak, vagy válaszra sem méltatnak. Munkához már túl 'öreg' vagyok, nyugdíjhoz meg még túl 'fiatal'. Pedig még szeretnék dolgozni. Hogy szerezzem így meg a nyugdíjazáshoz szükséges 40 évet, ha nem kapok munkát? Mi a megoldás?" - kérdezte egyikük, de sokan voltak, akik a pályakezdők helyzetét firtatva kértek választ, illetve segítséget.

"Miniszterelnök Úr! Térjen ki a beszédében arra, hogy miért lettek számkivetettek, másodrangú állampolgárok azok, akik a magán-nyugdíjpénztári tagságukat megtartották" - írták többen, eltérő megfogalmazásban a nyugdíjrendszer átalakításáról, de számos hozzászólót a rokkantnyugdíjasok helyzete, az e területen tervezett szigorítások, illetve a nyugdíjkedvezmények érdekeltek: "hogy van az, amikor a rendőrök 38-40 éves korukban elmehetnek nyugdíjba??!! Egy ember pont ebben az évében van úgymond: deleje teljében!!"

"Hogyan kereshet Szíjjártó úr több mint kétmillió forintot?"

Rengeteg hozzászólás érkezett - szintén változatos stílusban - a kormányváltáskor beígért elszámoltatásról is: "Hiányolom a kommunisták elszámoltatását, a lopott javak visszaszerzését. Ha vannak ebben eredmények, kommunikálni kellene!" - írta például egyikük, míg mások az "offshore lovagok" tevékenységéről érdeklődtek, de olyanok is akadtak, akiknek kormányzati szereplők magas fizetése keltette fel az érdeklődését: "Hogyan kereshet Szíjjártó úr több mint kétmillió forintot akkor, amikor az állami vezetők bérét kétmillió forintban maximálták?"


Orbán Viktor felhívásának oldala a Facebookon

"Miért kellett eltörölni a magasabb adókulcsot, mert úgy 1. Még kevesebb pénz folyik az államkasszába? 2.Mert az amúgy is jómódban élő 'luxusék'-nak még több marad a zsebükben?" - írta valaki az adórendszer változásairól kapcsolatban, és finomabban ugyan, de többen panaszolták azt is, hogy az adórendszer egykulcsossá alakításával kevesebb pénz marad a zsebükben, mint tavaly. "A családi adókedvezményben a nagy keresetű és többgyermekes családok részesülnek, én, aki egyedül neveltem fel a fiamat, nem számíthatok erre. Miért a magas fizetéssel rendelkezők támogatása valósul meg?" - vetették fel hasonló megfogalmazásban többen.

Szintén nagyon sokan kértek választ a devizahitelesek beígért megsegítéséről, a tervezett nemzeti eszközkezelőről is, kérdéseikbe sokszor személyes sorsukat is beleszőve: "Mi van a devizások megsegítésével? Csak duma volt, ahogy minden más is? Már a felvett hitel duplájánál többet fizetek a frank erősödése/forint gyengülése miatt. A család megszakad, de már az életkedvünk is elment. Hova szüljek így gyereket???" - írta egy hozzászóló, míg mások a bankok szerintük inkorrekt hozzáállásának megváltoztatásához kértek intézkedéseket, illetve segítséget.

"Fog-e változni az egészségügy?" "Remélhetjük e az energia árának csökkenését?" - kérdezték ugyancsak rengetegen, olyan is akadt, aki az ország európai uniós tagságának fenntartását firtatta vagy az euró bevezetését sürgette, de viszonylag marginális témákban, például egy elmaradt filmbemutatóval kapcsolatban is érkeztek a kormányfőhöz kérdések.