Magabiztos volt Orbán a Financial Times szerint

Vágólapra másolva!
A magyar miniszterelnök a rá jellemző magabiztossággal mondta el országértékelő beszédét - írja a Financial Times. A lapok főként az alkotmányzást és a foglakoztatás növelésének szándékát emelték ki Orbán hétfői beszédéből. Több beszámoló is készült a médiatörvényt érintő uniós egyezetésekről - Magyarország a külföldi sajtó szemével.
Vágólapra másolva!

Az országértékelő beszédet megemlítve a magyar belpolitikáról közölt összefoglalót a Financial Times online kiadása. A gazdasági-politikai napilap "Orbán gyors változásokon rángatja át Magyarországot" című cikke szerint a magyar miniszterelnök a rá jellemző magabiztossággal mondta el országértékelő beszédét, kijelentve, hogy 2011 a megújulás éve lesz.

Az írás megemlíti, hogy mára alábbhagytak a soros magyar EU-elnökség kezdetét beárnyékoló médiatörvényről folyó viták, fennmaradtak azonban azok az aggályok, hogy "a miniszterelnököt reformbuzgalma a demokrácia felvizezésére késztetheti". A lap szerint további összecsapások is várhatók Brüsszellel, főként akkor, amikor a kormány bemutatja az új alkotmányt. A Financial Timesnak név nélkül nyilatkozó nyugat-európai diplomata azt mondta, hogy főként azon aggódnak, hogy a rendszerben meglévő ellenőrző eszközöket és ellensúlyokat kikezdik, ha éppen nem távolítják el teljesen.

A Financial Times szerint az Orbán kormány sorsa minden politikai dominanciával együtt is végső soron a gazdasági sikerességen múlhat - és a kormány gazdaságkezelési teljesítménye "vegyes". E hónapban ugyanakkor mód nyílik arra, hogy a kormány hozzákezdjen a kétkedők megnyeréséhez, amikor beterjeszti költségvetési reformterveit. Illetékesek szerint e tervek választ adnak a piac aggodalmaira - írják.

Az AFP-t idézve az Focus News azt emelte ki az országértékelő beszédből, hogy az új alkotmány elfogadása lesz az alapja az ország átalakulásának. A cikk idézi Orbánt, aki szerint a jelenlegi alkotmány egy kényszerű kompromisszum eredménye, és szükség van egy új alkotmányra, mely a magyar szellemet demonstrálja.

Gazdasági kérdések a középpontban

Orbán Viktortól vett idézettel, mely szerint "minden magyarnak dolgoznia kell, hogy legyőzzük a hiányt" - címmel közölt írást a magyar miniszterelnök hétfői országértékelő beszédéről az Irish Times.

A lap budapesti tudósítója, Daniel McLaughlin írása szerint a beszédben Orbán a hazai gazdasági problémákat állította a középpontba, és abból az derült ki, hogy a foglalkoztatás fellendítését és az államadósság lefaragását tekinti a legfontosabb feladatnak. A cikk szerint Orbán arra törekszik, hogy szembeszegülve a kritikákkal, ellentmondásos politikájával próbálja újraéleszteni Magyarország gazdaságát. Az írás megemlíti, hogy Orbán tavaly befejezte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal, hogy átalakította a magán-nyugdíjrendszert, hogy válságadókat vezetett be egyes iparágakban, valamint új médiatörvényt alkotott - felhasználva a kétharmados többségét a parlamentben.

"Mindenki tudja, hogy a dolgok nem mehetnek így tovább" - idézte a cikk szerzője Orbánt, és kiemelte, hogy a kormány célja, hogy 2014 végére 300 ezer munkahelyet teremtsen, és az államadósságot a mostani 80 százalék feletti szintről 70 százalék alá vigye le.

Médiatörvény, infláció

A Magyarországgal foglalkozó külföldi írásokból nem maradt ki a médiatörvénnyel kapcsolatos vita aktuális helyzete sem, a BBC megemlíti a kormány vállalását, mely szerint csütörtökig elkészíti a médiatörvényen az Európai Bizottság által javasolt módosításokat.

A Real Deal arról ír, hogy a piacok üdvözölték Orbán Viktor hétvégi kijelentését, mely szerint a kormány nem emeli meg az inflációs célkitűzést. Az inflációs cél jelenleg 3 százalék, amit a jegybank és kormány korábban közösen tűzött ki.