MN: két nyomozás is zajlik a sukorói kaszinóberuházás ügyében

Vágólapra másolva!
Elrendelte a nyomozást a sukorói kaszinóberuházás ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn, de arról még nem határoztak, hogy összevonják-e a telekcserével kapcsolatos nyomozással - írja a Magyar Nemzet. Így egyelőre párhuzamosan zajlik a két nyomozás.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség a sukorói kaszinóberuházás ügyében. Ez a nyomozás párhuzamosan folyik a beruházáshoz kapcsolódó telekcserével kapcsolatos eljárással. A nyomozást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) ismeretlen tettes ellen tett büntetőfeljelentése alapján rendelték el. A Kehi elnöke korábban azt mondta, hogy Veres János és Oszkó Péter volt pénzügyminiszterek "érintettek lehetnek" az ügyben. A Kehi szerint egyebek közt, a későbbi nyertes igényei szerint alakították a pályázat feltételeit, valamint az apparátus figyelmeztetésével és javaslatával szemben jogellenesen nyilvánították kiemelt beruházássá a kaszinóépítést, még a koncessziós szerződés megkötése előtt.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szombati blogbejegyzésében azt írta, ő maga mindig is vállalta a személyes felelősséget döntéseiért és tetteiért, és most itt az ideje, hogy mások is vállalják tetteik következményeit.

A sukorói beruházás lényege, hogy Joav Blum három Pest megyei - két albertirsai és egy pilisi -, összesen 787,4 millió forintot érő ingatlanát 2008 júliusában elcserélte a Velencei-tó partján fekvő, 1 milliárd 84 millió forint értékű, állami tulajdonú sukorói ingatlanra. Az épülő M4-es autópálya nyomvonala ugyanis Blum ingatlanjaira esett. Ebben az esetben a telek tulajdonosának joga van cserét kérni, mégpedig azon a területen, amelyet megjelöl. Mivel az állami ingatlan többet ért, az izraeli-magyar állampolgárságú Blum a 296 milliós különbözetet befizette az államnak. A sukorói ingatlanon a King's City Kft. nevű cég - melynek ügyvezetője Blum - egymilliárd euró értékű turisztikai beruházást akar megvalósítani, többek között kaszinót is építene. A telekcsere miatt a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el 2009 áprilisában.

A sukorói beruházásról szóló cikkeinket itt olvashatja.