"Nem érdekel, hogy hisztiznek" - videóriport Derce Tamás életműdíjáról

Vágólapra másolva!
Derce Tamás, Újpest korábbi polgármestere megkapta azt az életműdíjat, amellyel havi 350 ezer forintot kap ezentúl a jelenleg Fidesz-vezette önkormányzattól. A döntés nem volt konfliktusmentes, az MSZP és a KDNP is tiltakozott ellene, a kritizálói szerint a pénz jutalom azért, mert a Fidesz jelöltjét támogatta az októberi választáson, amelyen Wintermantel Zsolt csupán 2,5 százalékponttal verte meg szocialista riválisát. Derce Tamás azzal igyekezett tompítani az indulatokat, hogy jótékony célra ajánlotta az összeget. Videóriport.
Vágólapra másolva!
http://videa.hu/flvplayer.swf?v=vTclH9Vug9VCwmoF


Kedden délután öt órakor kezdődő ülésén ítélte oda a Semsey Aladárról elnevezett életműdíjat az újpesti képviselő-testület. A díjat Derce Tamás, a kerület korábbi polgármestere kapta.

A január 27-én létrehozott életműdíj körül kisebb politikai botrány támadt, kiderült ugyanis, hogy a díjhoz járadék is tartozik, amely azt jelenti, hogy Derce élete végéig havi mintegy 350 ezer forintot kap. A volt polgármester jótékony célra ajánlotta az összeget. A díj ötlete a fideszes Wintermantel Zsolté volt, de az MSZP mellett még a KDNP budapesti elnöksége is tiltakozott ellene, mert szerintük a jogosultak körét úgy határozták meg, hogy azt kizárólag Derce Tamás kaphassa meg.

A díjat a megszavazott szabályok szerint csak az kaphatja meg, aki Újpesten legalább 10 éven át polgármesteri tisztséget töltött be. Derce húszévnyi polgármesterkedés után az önkormányzati választások előtt jelentette be, hogy nem indul az újpesti polgármesteri posztért. A kampány utolsó heteiben a Fidesz jelöltjét, Wintermantel Zsoltot támogatta, aki a választáson 2,5 százalékkal verte az MSZP jelöltjét.

A megszavazott előterjesztés szerint, melyet Wintermantel Zsolt nyújtott be, "az önkormányzat a díjazott részére az élete végéig havi járadékot fizet. A járadék összege a polgármester tárgyhavi illetményének a 65 százaléka", amit rögtön, az odaítélést követő hónap első napjától folyósít az önkormányzat.

Wintermantel javaslata ellen tiltakozott a budapesti KDNP, Szalma Botond budapesti elnök az [origo]-nak azt mondta, a "leghatározottabban elutasítják" az ötletet, amely szerintük "erkölcsileg és politikailag is vállalhatatlan". Az MSZP budapesti elnöksége arra kérte Derce Tamás volt újpesti polgármestert, tisztázza magát a látszat alól, hogy havi juttatást fogadna el Wintermantel Zsolt polgármester támogatásért cserébe. Jelentse ki azt is, hogy az esetleges életműdíjjal járó anyagi juttatásra nem tart igényt, azt nem fogadja el - tették hozzá.

A díjról bővebben itt és itt olvashat.