Magyar Nemzet: Megegyeztek az új felsőoktatási törvényről

Vágólapra másolva!
Hosszas tárgyalássorozat után minden szakmai szervezet támogatja az új felsőoktatási törvény alapelveit és feladatait - írja a Magyar Nemzet arra a dokumentumra hivatkozva, melyet szerdán hoznak nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet szerdai írása szerint többhónapos tárgyalássorozat után teljes konszenzus született az oktatásirányítás és a felsőoktatás valamennyi szereplője között a készülő új felsőoktatási törvény alapelveiről és feladatairól. A Hoffman Rózsa vezette oktatási államtitkárság szerdán hozza nyilvánosságra az ezeket összegző - a napilap birtokába került - dokumentumot, és ezt tárgyalja majd hamarosan a kormány is.

A dokumentum mások mellett a felvételi követelmények szigorítását, a vidéki főiskolák megerősítését, a hazai és határon túli intézmények együttműködésének kialakítását tartalmazza. A tervezet szerint a jelenlegi, hallgatóalapú finanszírozási rendszer helyett olyat kell bevezetni, amely arra ösztönzi az intézményeket, hogy vegyék fel a versenyt a külföldi intézményekkel.

A jogszabály a jelenleginél erőteljesebben szétválasztja majd a főiskolák és egyetemek szerepét, és a felvételi követelmények is szigorodhatnak a felsőoktatás minőségének javulása érdekében. Ehhez átalakítanák és összehangolnák az érettségi és a felvételi rendszerét.