Szocialista politikusokat jelentettek fel a pécsi buszeladási ügyben

Vágólapra másolva!
Feljelentést tett szocialista politikusok ellen a Baranya megyei főügyészségen Komáromi István, a pécsi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. decemberben távozott felügyelő bizottsági tagja a városi buszeladási botránnyal összefüggésben. Tóth Bertalan és Kőhegyi István jogi eljárást kezdeményeznek jó hírnevük sérelme miatt.
Vágólapra másolva!

A Pécsi Újság hírportálon szerda este megjelentek szerint a pécsi vagyonkezelő decemberben távozott felügyelő bizottsági tagja feljelentést tett Tóth Bertalan korábbi szocialista alpolgármester, és Kőhegyi István volt MSZP-s parlamenti képviselő ellen a pécsi buszeladási botránnyal összefüggésben a Baranya megyei főügyészségen.

A Pécs Holding Zrt. korábbi felügyelő bizottsági tagja Komáromi István a Pécsi Újságnak január elején azt mondta: tudomása van arról, hogy Tóth Bertalan és Kőhegyi István, a vagyonkezelő volt fb-elnöke Érsekújváron járt, ahol már történt ilyen buszkiszervezés. Megjegyezte azt is, hogy mint közlekedési szakember, nem érti, mi volt az a szakmai indok, amely alapján a volt alpolgármester és az fb-elnök úgy határoztak, ilyen, "sem gazdaságossági, sem a város érdekeit szem előtt nem tartó döntést hozzanak".

Tóth Bertalan és Kőhegyi István a Pécsi Újság hírportál januári cikkére a megjelenés napján úgy reagált: soha, semmilyen tájékoztatást nem kaptak a pécsi buszok eladásáról. A Pécsi Újság hírportálon Tóth Bertalan szerda este közölte, hogy Kőhegyi Istvánnal együtt rágalmazás miatt feljelentést, jó hírnév megsértése miatt pedig keresetet nyújtottak be a megyei bíróságra.

Tóth és Kőhegyi korábban azt mondta, hogy a pécsi tömegközlekedésbe való külső tőke bevonását politikai konszenzussal terjesztették a közgyűlés elé, az erről szóló előterjesztést a Fidesz is megszavazta. Mindketten hangsúlyozták, hogy a buszok eladása ugyanúgy felháborította őket is, mint minden pécsi polgárt.

2,4 milliárd forintos kár érhette Pécsett

Pécsett két évvel ezelőtt került nyilvánosságra, hogy a helyi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. 51, illetve a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő és a baranyai megyeszékhely tömegközlekedését biztosító PK Zrt. korábban 2,2 milliárd forint plusz áfáért eladta mintegy 150 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek.

A buszok egy része könyv szerinti értéken, másik része nullára leírva, 500-600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát. Mivel a PK Zrt.-nek a helyi tömegközlekedés biztosításához szüksége volt a buszokra, azokat járművenként havi 1,2 millió forintért bérbe vette, és 10 évre egy összegben 2 milliárd forint plusz áfa rendelkezésre állási díjat is fizetett a vevőnek.

Az ügyben rendőrségi nyomozás indult Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármesterének 2009 júniusában tett feljelentése nyomán. Az ügyészség 2010 őszén vádat emelt Keczer László, a PK Zrt. vezérigazgatója ellen. A vádirat szerint az ügyletek miatt mintegy 2,4 milliárd forint vagyoni hátrány érte az önkormányzati érdekeltségű céget, így Pécs városát is, amiért a PK vezérigazgatója okolható.