Uniós törésvonalakról beszélt Orbán a zártkörű Fidesz-találkozón

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő a Fidesz háromnapos frakcióülésének első napján helyzetértékelést tartott, illetve az EU-n belüli törésvonalakról beszélt. Egy fideszes forrás szerint a kényesebb kérdések, mint például a strukturális reformok, valamint az oktatás és az egészségügy átalakítása csütörtökön kerül szóba. 
Vágólapra másolva!

Várhatóan csütörtökön kerülnek szóba a Fidesz siófoki frakcióülésén azok a kiadáscsökkentő intézkedések, amelyeket a kormány a következő hetekben jelent be - mondta az [origo]-nak a zárt frakcióülés egyik résztvevője. A képviselő - aki a zárt ajtók mögött zajló tanácskozásról csak azzal a feltétellel beszélt, ha nem közöljük a nevét - szerint csütörtökön várhatóan szó lesz az egészségügyi és az oktatási reformról is, amelyek korábban a Fideszen belül is vitákat váltottak ki.

A Fidesz kihelyezett, háromnapos frakcióülése szerdán kezdődött. A képviselő szerint Orbán már szerdán is hosszabban beszélt a frakció előtt, de nem előadást tartott, hanem inkább beszélgetés zajlott a képviselők és a kormányfő között. Orbán helyzetértékelést tartott, illetve az Európai Unión belüli kihívásokról beszélt. Az EU-ról többek között azt mondta, hogy a gazdasági válság miatt több tagállam mélyítené az integrációt, és főként az eurózónán belüli, illetve azon kívüli országok között lehet törés.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője szerda este közleményben foglalta össze, miről beszélt Orbán a zárt ülésen. A közlemény szerint Orbán azt mondta: "idén megkezdődik Magyarország alkotmányos átszervezése, hiszen úrrá kell lennünk gyengeségeinken, és neki kell kezdenünk az államadósság csökkentésének, valamint hatékonyabbá kell tennünk az egészségügyi és oktatási rendszert, és közmunkaprogramok indításával nagyszámú új munkahelyet kell létrehoznunk". Az erről szóló kormányzati javaslatokat tíz napon belül kapja meg frakció, a kormányzati döntések pedig fél éven belül születhetnek meg.

A közlemény szerint Orbán megismételte, hogy azt szeretné, ha az új alkotmány áprilisig megszületne, majd a parlament az év végéig megtárgyalná az abból fakadó kétharmados törvényeket. Orbán - a közlemény szerint - világossá tette a frakció tagjai előtt, hogy "sok munkával járó, sűrű év előtt állunk", amelynek során aktív politikai munkát vár a képviselőktől.