Nem engedélyezi az idei melegfelvonulást a rendőrség

Vágólapra másolva!
Nem adott engedélyt az idei melegfelvonulásra a budapesti rendőrség arra hivatkozva, hogy a rendezvény akadályozná a közlekedést. A főszervező szerint érdekes, hogy tavaly ősszel még engedélyezték a felvonulást. A rendőrség egyelőre nem válaszol az esemény betiltásával kapcsolatos kérdésekre. A szervezők bírósághoz fordulnak.
Vágólapra másolva!

A Mandiner.hu - meg nem nevezett forrásból származó - értesülése szerint a rendőrség nem engedélyezte az idei melegfelvonulást. Az információt az [origo] kérdésére hétfő délután megerősítette a felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány. Arra hivatkozva tiltotta meg a felvonulást múlt pénteken kelt végzésében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), hogy az akadályozná a közlekedést - mondta Steigler Sándor főszervező, aki állította: tavaly ősszel egyszer már engedélyezték a melegek rendezvényét.

Tavaly ősszel kezdték ugyanis szervezni az idei felvonulást, és a megszokott útvonalra - a Hősök teréről indulva az Andrássy utat érintő menetre - meg is kapták az engedélyt. Nemrég azonban felmerült, hogy idén - többek között a Magyarország uniós elnöksége miatti nagyobb nemzetközi figyelem miatt - módosítanák a korábbi útvonalat annyiban, hogy a felvonulás tovább, egészen a Kossuth térig tartott volna. "A rendőrség először azt mondta, hogy a Kossuth térre a külügyi bizottság a magyar elnökség teljes idejére foglalást adott le, ezért csak az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkáig mehetünk. Ez teljes mértékben elfogadható volt számunkra, utána viszont váratlanul azt közölték, hogy betiltják az egész rendezvényt az Andrássy út forgalmára hivatkozva" - mondta Steigler, aki szerint politikai nyomásra vizsgálhatta felül korábbi döntését a budapesti rendőrség. Szerinte erre utal az is, hogy mind a készülő alkotmány-koncepcióban, vagy akár a médiatörvényben vannak olyan változások, amelyek a melegek háttérbe szorítására utalnak.

A főszervező szerint nemzetközi visszhangja lehet a felvonulás betiltásának, információi szerint a svéd kormány egyik tagja már fel is vette a kapcsolatot magyarországi képviseletével, mert "nem értik, hogyan történhet ilyen", és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is érdeklődik az eset miatt. A Szivárvány Misszió Alapítvány a rendőrségi végzést bírósági úton fogja megtámadni a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével - mondta Steigler.

Közben a melegfelvonulás egyik szervezője, Sánta Mária azt közölte az MTI-vel, hogy bírósághoz fordulnak a rendőrség döntése miatt.

A BRFK sajtóosztálya az [origo] kérdésére nem erősítette meg az információt, későbbre ígértek választ.

A korábbi melegfelvonulásokról itt olvashat.