Bajnai is tanít majd az MSZP akadémiáján

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök, Andor László uniós biztos, valamint egykori szocialista politikusok is tanítanak majd az MSZP Táncsics Alapítványának akadémiáján. A politikai-közéleti képzés most szombaton indul, az első évfolyamon 31 fiatalt oktatnak majd. A Gyurcsány Ferenc által vezetett alapítvány a túljelentkezésre hivatkozva egy nyitott szabadegyetem indítását is tervezi.
Vágólapra másolva!

Február 19-én indul a Gyurcsány Ferenc által vezetett Táncsics Alapítvány politikai-közéleti képzése - közölte a szervezet kedden. Mint írják, az utóbbi napokban véglegesedett a "teljes tanári kar": Bajnai Gordon volt miniszterelnök, Andor László uniós biztos, Keszthelyi András, Gyurcsány Ferenc korábbi kommunikációs tanácsadója, Romsics Ignác történészprofesszor, valamint Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő és Tordai Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal egykori államtitkára is részt vesz majd az oktatásban.

Az első napon a politikaelmélet előadáson szó lesz a baloldalon az elmúlt évtizedekben zajlott ideológiai változásokról; a kormányzati működés című tárgy bemutatja az államszervezet felépítésének politikai oldalát, a közigazgatás és a politika kapcsolatát, és dupla órán ismerkedhetnek meg a hallgatók a közgazdasági gondolkozás és gazdaságpolitika alapjaival - közölték.

A Táncsics Akadémiára január 3. és 30. között várták "a közélet és politikai iránt érdeklődő, 18 és 35 év közötti fiatalok" jelentkezését. A jelentkezők száma "minden várakozást felülmúlt", több mint 400 fiatal akart részt venni a képzésen - írták. Először egy online közéleti teszten kellett megfelelniük, majd a legjobb eredményt elért 100 főt hívták meg egy személyes beszélgetésre, közülük került ki az első évfolyam 31 diákja.

A nagy érdeklődésre tekintettel a Táncsics Alapítvány 2011 tavaszán egy külön előadássorozatot is indít "közéleti témákban, illetve (...) az ország állapotáról" Táncsics Szabadegyetem néven.

A tervek szerint "neves értelmiségiek, szakemberek, közéleti személyiségek" fognak 90 perces előadásokat tartani a "világban tapasztalható közéleti jelenségekről". A Táncsics Szabadegyetem nyitott fórum lesz, igazi találkozó- és vitaközpont - írják.