Vágólapra másolva!
Egyetlen pályázóként az UniCredit Bank nyerte azt a közbeszerzést, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat írt ki a számlavezetésre. A banktól egyben 500 millió forintos áthidaló hitelt vett fel az önkormányzat, amivel a kieső bevételeket pótolnák. Az önkormányzat ülésén elhangzott, hogy egyes települések nem tudtak bért fizetni januárban.
Vágólapra másolva!

A finanszírozási bevételek további csökkenése miatt félmilliárd forint áthidaló hitelt vesz fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat - erről döntött pénteki ülésén a közgyűlés.

Az 500 millió forintos hitelt az önkormányzat új számlavezető pénzintézete, az UniCredit Bank Hungary Zrt. nyújtja, amelyet közbeszerzési eljárás során választottak ki. Seszták Oszkár, a közgyűlés Fidesz-KDNP-s elnöke a nyíregyházi ülésen elmondta: a pénzintézetváltás évi 50 millió forint megtakarítást eredményez az önkormányzatnak, a kedvezőbb szolgáltatási mutatók alapján. A számlavezetésre egyébként egyetlen bank pályázott, s mint az ülésen kiderült, a korábbi számlavezető, egy magyar tulajdonban lévő pénzintézet, nem jelentkezett a kiírásra.

A Szabolcs megyei önkormányzat a jövő héten véglegesíti ez évi költségvetését, amelynek kidolgozását januárban kezdte meg, s előreláthatólag 2,9 milliárd forint lesz a működési hiánya. Ezt az összeget az eddigi elképzelések szerint hitelből fedezik.

A közgyűlés előtt szóba került a 229 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település önkormányzatának pénzügyi helyzete is. Halmi József, az MSZP-frakció vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy "nagyon sok helyhatóság nem tudta kifizetni a januári bért, illetve a segélyeket sem". Azonnali intézkedést kért a megyei közgyűlés elnökétől azért is, mert a nem kötelező feladatok lemondása miatt szerinte nagy veszélybe került a települések kulturális és sportélete.

Seszták Oszkár, aki országgyűlési képviselő is, úgy reagált: őt is sokan megkeresték a nehéz helyzet miatt, de "el kell felejteni a politikai kijárás korábbi lehetőségét". A kormány - mint közölte - február 28-án hirdeti meg azokat a kritériumokat, amelyek alapján a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok támogatáshoz jutnak egy 31 milliárd forintos keretből.

Az önkormányzatok finanszírozása az államháztartásra is kihat. A Nemzetgazdasági Minisztérium keddi tájékoztatása szerint a tavalyi első három negyedévben közel 60 milliárd forinttal lett több a helyhatóságok hiánya, mint amekkorával a 3,8 százalékos 2010-es deficitet tervezték.