Magyarország mellett még négy európai országban terjed intenzíven az influenza

Vágólapra másolva!
Már csak Magyarországon és még négy országban magas az intenzitása az influenzajárványnak Európában - derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentéséből. Az adatok alapján 19 európai országban közepes, 3 államban alacsony a fertőzés aktivitása.
Vágólapra másolva!

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) jelentése szerint Magyarországon, Görögországban, Olaszországban és Svédországban magas, Luxemburgban pedig nagyon magas még az influenzajárvány aktivitása. Cipruson, Máltán, Angliában, Észak-Írországban és Walesben viszont alacsony. A laboratóriumokba beküldött influenzagyanús mintákból egyre kevesebben mutatják ki a vírust. A legutóbbi héten egyébként az igazolt esetek kétharmadából az A/H1N1, egyharmadából a B vírust izolálták.

Az ECDC adatai szerint csökken a fertőzéssel összefüggő súlyosabb esetek száma Nyugat-Európában, így Dániában, Írországban, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában. Tíz ország súlyosabb eseteit külön is vizsgálja a jelentés, ezekben tavaly október óta 3352 beteg került kórházba influenzafertőzés miatt, akik közül 252-en haltak meg.

A tíz ország közül a legtöbben Spanyolországban (106), Franciaországban (63) és Portugáliában (32) haltak meg az influenzafertőzéssel összefüggésben. A vizsgált államok között nem szerepel Magyarország, ahol a legutolsó jelentés szerint eddig összesen 18 áldozata volt az influenzának.