Századvég: Orbán új politikáról beszélt, új politikai nyelven

Orbán Viktor beszél az Országgyűlés plenáris ülésén a parlamentben 2011. február 14-én
Vágólapra másolva!
Hét pontban értelmezte a Századvég Alapítvány Orbán Viktor két beszédét, amelyekben szerintük a miniszterelnök új világrendről és egy új politika alapjairól beszélt. Az intézmény értelmezése szerint a kormányfő arról beszélt "új politikai nyelvén", hogy megújulási verseny alakult ki, amelyben Magyarország nem maradhat le, s ezért van szükség új eszközökre is, mint például a válságadók.
Vágólapra másolva!

A Századvég Alapítvány szerint az évértékelőn és a parlamentben elhangzott Orbán-beszédeket a kritikusok nagy része "nem értette, mert nem érthette. Azért nem érthették, mert foglyai az időközben érvénytelenné vált paradigmának, a miniszterelnök pedig egy új politikai nyelven beszélt, egy új politika alapjairól" - írta az intézet elemzésében.

Az intézet szerint Orbán Viktor miniszterelnök a változtatás szükségességéről beszélt. "Minden és mindenki változik, a világban - ahogy ő fogalmazott - 'megújulási verseny' vette kezdetét" - írták. Szerintük ezt mutatja az elmúlt néhány hétben lezajlott forradalmi változások Észak-Afrikában és más arab országokban - ezek "a régi globális világrend érvénytelenségéről és a lehetséges megújulási kísérletekről" szólnak.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a folyamat nem most kezdődött, "előbb a görög, majd pedig az ír állami csőd intézményesülése megmutatta az európai emberek számára, hogy roskadozik a régi építmény."

A Századvég szerint Orbán beszéde arról szólt, hogy a régi politika az, ami válságba került. Az intézmény hét pontban összegzi, hogy szerintük mit jelent ez Orbán "új politikai nyelvén". Szerintük először is arról beszélt a miniszterelnök, hogy a megújulási versenyben nem maradhat le Magyarország, másrészt az adóssághoz vezető politika folytathatatlanná vált.

Az intézet szerintm, "ha a körülmények megváltoztak, akkor új eszközök, új válságelhárító mechanizmusok kellenek, még akkor is, ha azok szokatlanok", s példaként a válságadókat hozta fel az elemzés. Negyedszer szerintük nemzeti innovációra van szükség, ami Orbán politikájában a nemzeti érdek képviseletét jelenti.

Az ötödik pont szerint rész-átalakítások nem vezetnek eredményre, "az egész rendszerre kiterjedő radikális változtatásra van szükség", s a Századvég szerint Orbán nyelvén ez az "ország alkotmányos újjászervezését" jelenti. A hatodik, hogy fel kell rúgni a rossz kompromisszumokat, s a hetedik, hogy "nem elég változtatni, hanem változni is kell". Ez új munkakultúra kialakítását jelenti.

A Századvég szerint "a miniszterelnök helyesen látja, hogy ez egyelőre még csak egy esély, lehetőség, sőt kísérlet, hiszen a válságnak még koránt sincs vége, annak iránya tulajdonképpen megjósolhatatlan, s hogy az új politikai nyelvvel és az alkalmazott eszközökkel szembeni értetlenség, az átalakítás gyorsasága miatti aggodalom is olyan feladat, aminek legyűrésével az új politikának meg kell birkóznia."