Fehér autó várta a házi őrizetbe kerülő Hagyó Miklóst

Vágólapra másolva!
Házi őrizetbe kerül Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes, miután a Fővárosi Bíróság helyt adott fellebbezésének. A volt politikus egy fehér autó várta, amikor délután 4-kor kilépett a börtönből. Hagyó házi őrizete legfeljebb 2011. március 23-ig tart. A bíróság többek között azzal indokolta döntését, nem tartja alátámasztottnak, hogy Hagyó előzetes letartóztatásának megszüntetése veszélyeztetné a nyomozást. A végzés jogerős.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság megszüntette Hagyó Miklós előzetes letartóztatását, és elrendelte házi őrizetét - olvasható a bíróság honlapján. A 2011. február 23-i végzés szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság határozatát változtatta meg a bíróság a bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult ügyben.

A közlemény szerint a házi őrizet az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb 2011. március 23. napjáig tart. A végzés jogerős. Az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság legutóbb február 16-án május 17-ig meghosszabbította Hagyó előzetes letartóztatását, ami ellen Hagyó és ügyvédje fellebbezett.

A Független Hírügynökség szerint délután négy órakor hagyta el a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai épületét Hagyó. A Független Hírügynökség szerint a volt politikust egy fehér autó várta. Kádár András, a volt szocialista főpolgármester-helyettes ügyvédje azt mondta a hírügynökségnek, hogy értesült védence szabadlábra kerüléséről, de Hagyó Miklóssal még nem beszélt. Az ügyvéd hozzátette: valószínűnek tartja, hogy védence hamarosan jelentkezik nála.

A Fővárosi Bíróság azzal indokolta a döntést, hogy az ügyészi indítványban megfogalmazottak - például, hogy az elkövetői kört még nem derítették fel, további nyomozati cselekmények várhatók - olyan, minden nyomozásra jellemző általánosságok, amelyek nem támasztják alá azt, hogy Hagyó Miklós előzetes letartóztatásának megszüntetése a további eljárás sikerét veszélyeztetné.

A bíróság egyetértett az ügyészség és az elsőfokú bíróság álláspontjával, amely szerint Hagyó esetében szükség van a kényszerintézkedésre, azonban a Fővárosi Bíróság szerint nem feltétlenül szükséges annak legszigorúbb változatát alkalmazni.

Hagyó Miklós a gyanú szerint főpolgármester-helyettesként utasításokat adott a BKV egyes vezetőinek arra, hogy a közlekedési cég számára szükségtelen szerződéseket kössenek. A politikust augusztus végén zsarolással is meggyanúsították: a hatóságok szerint 2008-ban arra utasította a BKV vezérigazgatóját, hogy adjon át neki évente 15 millió forintot. A politikust mentelmi jogának lejárta után, tavaly május 14-én gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették, május 26-án pedig előzetes letartóztatásba helyezték.

A május óta előzetesben lévő Hagyóról a Bors októberben azt írta októberben, hogy 45 kilót fogyott a börtönben. A lap szerint Hagyó a börtönben főleg kukoricás kenyeret és rizst eszik. Február közepén ismeretlenek közzétették azokat a dokumentumokat, amelyek Hagyó előzetes letartóztatásával kapcsolatban születtek. A dokumentumokat közlő Hagyomiklos.com honlap szerint a börtönben súlyosan lebetegedett Hagyó, több súlyos, krónikus betegségben szenved.