Tarlós főtanácsadója szerint Budapest helyzetének romlása várható

Vágólapra másolva!
Az összes közszolgáltatás a legalacsonyabb szinten működik, a város helyzetének romlása várható, de minden számlát kifizetnek, így elkerülhető a csőd - nyilatkozta a főpolgármesteri főtanácsadó a Magyar Nemzetnek. Tarlós István főpolgármester pedig a Magyar Hírlapnak azt mondta, hogy mindenütt szigorítani kell, hogy egyensúlyban maradjon a város. Budapest büdzséjéről csütörtökön szavaz a közgyűlés.
Vágólapra másolva!

Három hónap alatt 25 milliárd forinttal nőtt a főváros egész ciklusra számított hiánya, amely összesen már eléri a 185 milliárdot - írta szerdai számában a Magyar Nemzet Atkári János főpolgármesteri főtanácsadóra hivatkozva.

A főtanácsadó az idei költségvetési javaslatról elmondta, hogy az a novemberi válságkoncepcióhoz képest is további megszorításokat tartalmaz, és idén 6 milliárddal kevesebb bevételre számítanak. A tervezett illetékbevétel a novemberi számításhoz képest 4 milliárd forinttal csökkent. Csaknem másfél milliárddal kevesebb lett az iparűzésiadó-bevétel, az idegenforgalmi adó nagy része pedig a kerületeket gazdagítja, így itt több mint 1 milliárdos a kiesés. Emiatt csaknem 280 fős létszámleépítés lesz a Főpolgármesteri Hivatalban, másfél százalékos levonás a működési kiadásoknál, és szűkítik a fejlesztéseket - írta a lap. Atkári János szerint ezután az összes közszolgáltatás a legalacsonyabb szinten működik, a város romlása várható, de minden számlát kifizetnek, így elkerülhető a csőd. A közgyűlés csütörtökön szavaz a költségvetésről, amelynek bevételi és kiadási főösszege meghaladhatja az 503 milliárd forintot.

Tarlós szerint mindenütt szigorítani kell

A főpolgármester a Magyar Hírlapnak azt mondta, hogy a város közvetlen adósságállománya eléri 300 milliárd forintot, a ciklus előre vetített költségvetési hiánya pedig 160 milliárd forint. A lap szerdai számában Tarlós István kijelentette, hogy emiatt mindenütt szigorítani kell, és csak azokat a a feladatokat kell a kerületeknél hagyni, amelyek csakis helyben intézhetők. "Most sem azt mondom, hogy szüntessék meg a kerületeket, de szerintem csak azokat a feladatokat kell náluk hagyni, amelyek csakis helyben intézhetők" - mondta a főpolgármester az interjúban.

A négy fővárosi kórház vezetői posztjára kiírandó pályázattal kapcsolatban a főpolgármester azt mondta: "tudomásom szerint már elkészült, de nem vagyok boldog tőle. Úgy hallottam a szakmától, hogy ez a kiírás nem olyan, amilyennek egy objektív pályázatnak lennie kell, ezért nagyon oda fogok figyelni még akkor is, ha esetleg már az állami szervek kezében lesz a döntés" - tette hozzá. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes több kórházvezető lemondásával kapcsolatos kijelentésére reagálva a főpolgármester azt mondta: Szentes Tamás arra nem volt feljogosítva, hogy elküldje az igazgatókat, "de ma is azt gondolom, hogy az ötlet nem tőle származott". (A kórházigazgatók kirúgásával kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.)

Tarlós István az interjúban elmondta, hogy várhatóan márciusban egy csomagban viszik a közgyűlés elé az utcák és terek névváltoztatásáról, valamint a főváros zászlajának megváltoztatásáról szóló javaslatukat. "A főváros korábbi zászlaja nekem sem tetszett, meg fogjuk változtatni, de részletekről még nem beszélhetek" - jelentette ki.