Feketemunka miatt lett több minisztériumi dolgozó a kormány szerint

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium,
Vágólapra másolva!
A korábbi kormányok szabálytalan foglalkoztatási gyakorlatával magyarázza a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt, hogy egy kormányhatározat öt százalékkal megnövelte a minisztériumokban foglalkoztatottak számát.
Vágólapra másolva!

Összesen ezerötszázzal növelte a minisztériumokban és az igazgatási költségvetési szerveknél foglalkoztatottak számát egy február 22-i kormányhatározat. Az új szabályok szerint a minisztériumokban az augusztusban meghatározott 5764 főnél 290-nel, azaz öt százalékkal többet, összesen 6054 főt foglalkoztathatnak. Ezen kívül az igazgatási költségvetési szerveknél foglalkoztatottak maximális összlétszáma is nőtt 1200 fővel.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a többi érintett kormányszerv szerdán átszervezésekkel és feladatbővüléssel magyarázat az [origo]-nak a létszámnövekedést (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat). A KIM csütörtöktön közleményben azzal indokolta a növekedést, hogy a kormányváltás után "súlyos szabálytalanságokra derült fény" a korábbi kormányok foglalkoztatási gyakorlatával kapcsolatban, volt, hogy feketén foglalkoztatták a közigazgatásban dolgozókat. A minisztérium szerint a rögzített létszámkeretekben nem szerepelet számos olyan közigazgatási szerv, amelynek a törvény szerint szerepelnie kellett volna - példaként az Országos Meteorológiai Szolgálatot említették.

"Az pedig, hogy mennyibe kerül az állam az adófizetőknek, elsősorban nem a minisztériumi dolgozók létszámán múlik" - tette hozzá a minisztérium közleménye, amely azt is megjegyezte, hogy a kormányhatározatban megszabott maximális létszám sok esetben fel sincs töltve.

Fotó: Szabó Balázs [origo]