Vágólapra másolva!
A Belügyminisztérium növelné az elzárással sújtható szabálysértések körét, miközben a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint már így is túlterheltek a bíróságok: van, ahol a bírók dolgozószobájában tartanak meghallgatást, mert a tárgyalótermek tele vannak. A minisztérium államtitkára szerint nincs más eszköz a fiatalkorúak büntetésére, mint az elzárás, az ombudsman szerint viszont a gyerekbarát igazságszolgáltatás sérült.
Vágólapra másolva!

Vizsgálják az elzárással sújtható szabálysértések körének kibővítését - erről Kontrát Károly, a Belügyminisztérium politikai államtitkára beszélt csütörtökön a közbiztonság javítását célzó, tavaly augusztusban elfogadott törvény társadalmi hatását vizsgáló parlamenti albizottság ülésén.

Kontrát Károly példaként említette, hogy múlt év őszén járt Miskolcon, és ott azt a javaslatot kapta, hogy módosítsák a jogszabályt a társadalmat irritáló szabálysértésekre kiterjesztve, mivel többek között az Avas lakótelepen tartott, úgynevezett "szabadulóbulik" zavarják az ott élők nyugalmát.

A tavaly augusztusban hatályba lépett jogszabály-módosítással lehetővé vált, hogy elzárással sújtsák azokat, akik kis értékű, tehát 20 ezer forint értékhatár alatti lopást, csalást, rongálást követnek el. A szabályozás a fiatalkorúakra is kiterjed, akik akár 45 napra is börtönbe kerülhetnek.

Kontrát Károly szerint a törvénymódosítást megelőzően az emberekben elemi erővel tört elő az az igény, hogy változtatás szükséges, és a jogsértéseknek igenis legyen következményük. A fiatalkorúak esetében szerinte ma Magyarországon az elzáráson kívül nincs más eszköz, amivel a tulajdon elleni szabálysértéseknél szankcionálni lehetne.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint viszont megnövekedtek a bíróságok feladatai, s ezek ellátására nincs elég forrásuk az intézményeknek. Baka András más, fontos hivatali kötelezettsége miatt nem tudott eleget tenni az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén, levelét Harangozó Tamás, a testület szocialista elnöke ismertette.

"Azt kell megállapítanom, hogy a 2011. évben várhatóan növekvő munkateher feldolgozására a bíróságok elegendő költségvetési forrással nem rendelkeznek" - szögezte le Baka András. A Legfelsőbb Bíróság elnöke azt írta: "Álláspontom szerint a szabálysértési ügyek időszerű intézéséhez a személyi és tárgyi feltételek maradéktalan biztosítása szükséges. Várhatólag 2011. évben az ügyek száma nagyobb mértékben fog növekedni, mint a hatálybalépés óta eltelt időszakban, és - a meglévő ügyhátralékkal együtt - azok feldolgozása tovább növeli a bírósági szervezet munkaterhét.

Az is problémát jelent, hogy a bíróságok jelzése szerint gyakran a meghallgatást, a szabálysértési tárgyalást bírói dolgozószobában voltak kénytelenek megtartani, mivel a kitűzött tárgyalások miatt szabad tárgyalótermi kapacitással nem rendelkeznek. Ezek a lehetőségek a bíróságok minden erőfeszítése ellenére kimerültek."

A levélben Baka András azt közölte, hogy a törvénymódosítást követően, 2010. szeptember 1. és december 31. között 36 563 szabálysértési peres ügy érkezett a bíróságokra, ezek közül 17 964 volt elzárással sújtható.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt mondta, nem ért egyet a belügyminiszterrel a szabálysértést elkövető fiatalkorúak elzárásával kapcsolatban. Szerinte a gyerekbarát igazságszolgáltatás alapelvei sérülnek azáltal, hogy a rendőrség mérlegelése alapján fiatalkorúakat elzárhatnak.