Tanítási szünet kényszerből Felsődobszán

Vágólapra másolva!
Kényszer tanítási szünetet rendeltek el tíz napra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsődobszán, mert csak így tudnak spórolni a költségeken. Az iskola nem bírja fizetni a hatalmas fűtésszámlát sem, ami csak decemberben egymillió forintra rúgott.
Vágólapra másolva!

A kiesett tanítási időszakot szombatonként pótolják majd tavasszal. A szünet "segítségével" több százezer forintos megtakarítást remélnek - mondta Ignáczné Brunclik Edina, a település jegyzője.

A jegyző elmondta, Felsődobsza 2010 óta a csobád-hernádszentandrási körjegyzőséghez tartozik, és már akkor kiderült, gondok vannak az iskolával, illetve a finanszírozással. A tényleges problémával azonban a legutóbbi költségvetés tárgyalásánál szembesültek.

Ignáczné Brunclik Edina kitért arra is, hogy decemberben egymillió forint volt a fűtésszámlája az iskolának, emellett fizetni kell a béreket, az áram-, vízdíjat és egyéb kiadásokat.

Luterán András, Felsődobsza polgármestere (Fidesz-KDNP) közölte: a 143 diákkal rendelkező oktatási intézményt négy abaúji önkormányzat tartja fenn, Felsődobsza, Hernádkércs, Nagykinizs és Szentistvánbaksa, a településeknek azonban nincs annyi pénzük, hogy a költségeket fedezni tudják, ezért rendelték el a kényszerszünetet.

Luterán szerint a tíz napos szünettel - amely a hétvégékkel két hetet tesz ki - 6-800 ezer forintos megtakarítást érhetnek el. Márciusban pedig - talán már az időjárás is enyhül - nem gázzal, hanem adományfa segítségével, a vegyes tüzelésű kazánnal fűtik majd az épületet.

A tanítás március 8-án indulhat újra, 19-én pedig bált szerveznek az iskola megmentésére - közölte a polgármester, hozzáfűzve: a pénzügyi nehézség oka az, hogy amíg a gyerekek létszáma - ezzel együtt az állami normatíva - folyamatosan csökkent, a költségek - fűtés, villany, munkabérek - állandóak maradtak. Az új felsődobszai iskolát tavaly szeptemberben adták át, az intézmény felújítása, bővítése 230 millió forintba került, amit pályázati forrásból biztosítottak.