Juhász nem ment el a gyanús HM-es ügyeket vizsgáló ülésre

Vágólapra másolva!
Juhász Ferenc szocialista politikust, egykori honvédelmi minisztert is meg szerette volna hallgatni a parlament honvédelmi bizottsága azokról a vesztegetési ügyekről, amelyek a gyanú szerint éveken át folytak a Honvédelmi Minisztériumnál, de ő végül nem jelent meg az ülésen. Budai Gyula kormánybiztos az elmúlt húsz év legnagyobb korrupciós botrányának nevezte az ügyet, amelyben az ügyészség 17 embert gyanúsított meg.
Vágólapra másolva!

Pénteken délelőtt tíz órakor kezdődött a parlament honvédelmi bizottságához tartozó, az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságának ülése, amelyre Juhász Ferenc (MSZP) egykori honvédelmi minisztert is meghívták. Juhászt azokról a korrupciós ügyekről akarták kérdezni, amelyek a gyanú szerint éveken át folytak a Honvédelmi Minisztériumban.

Éveken át sok millió forint közpénz mozgott a Honvédelmi Minisztériumban a beszállítóktól a minisztériumi vezetőkig korrupciós csatornákon - derül ki az ügyről nyilvánosságra került eddigi adatokból. A minisztériumi vezetők - ezredesek, dandártábornokok és főnökeik - az államkasszát csapolták meg, és csak egy óvatlan századosnak köszönhetően buktak le. Vallomásaik eddig ismert részletei alapján az [origo] megpróbálta felrajzolni a korrupciós hálózatot, erről ebben a cikkünkben talál részleteket.

Juhász Ferenc nem jelent meg a bizottság ülésén, és nem is mentette ki magát, így az ülés alig negyed óra alatt véget is ért. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az albizottság ülésén az elmúlt húsz év legnagyobb korrupciós botrányának nevezte az ügyet, amelynek "csak egy szelete" az, amivel a bizottság is foglalkozik. A kormánybiztos szerint a nyomozás során felmerült ügyek többsége 2005-ben és 2006-ban történt. Az albizottság egyik tagjának kérdésére elmondta, hogy vizsgálják a Honvédelmi Minisztérium összes megbízási szerződését és beszerzését, mert több felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

Budai bejelentette, hogy pénteken hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tett az ügyészségen Fapál László korábbi közigazgatási államtitkár lakásszerződése miatt, mert szerinte erős a gyanú, hogy emiatt 40 millió forint kár érte az államot. Budai szerint ebben az ügyben "tevőlegesen" részt vett a korábbi miniszter is. A kormánybiztos vizsgálatot folytat Fapál László megbízási szerződéseinek ügyében is. Államtitkári pozíciójának megszűnése után a HM két megbízást kötött Fapállal, aki így körülbelül egymillió forintot vehetett fel jogi tanácsokért, a teljesítési jegyzőkönyvek azonban hiányoznak; ennek alapján ebben az ügyben is megteszik majd a szükséges lépéseket - mondta.

A Hír Tv szerdán azt közölte, információi szerint Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium egykori államtitkára 2006-ban a piaci ár töredékéért vásárolhatta meg 150 négyzetméteres szolgálati lakását Zugló zöldövezetében. A csatorna felvetette ebben is Juhász felelősségét, mert szerinte az érvényben lévő szabályozás értelmében az ingatlant 15 évig el sem adhatta volna az állam, ezért "az ingatlanügyletet külön eljárás keretében, személyesen a honvédelmi miniszter, Juhász Ferenc engedélyezte".

Juhász lemond mentelmi jogáról

A bizottság jövő heti ülésére újra meghívják Juhász Ferencet, hogy megkérdezhessék az ügyről. Az egyik bizottsági tag felvetette, hogy hívják meg Szekeres Imrét is, aki Juhász után, 2006 júniusától 2010 májuásig volt honvédelmi miniszter, hogy megkérdezhessék: ő tudott-e a korrupciós ügyekről.

Juhász Ferenc a bizottság ülése után kiadott közleménye szerint azért nem ment el az ülésre, mert oda "nem meghallgatni, hanem hallgatni hívtak, hogy asszisztáljak a színjátékhoz, hiszen a bizottság elnöke napirendre sem tűzte a meghallgatásomat", és elfogadhatatlannak tartja ezt a szerepet.

"Megerősítem, hogy az ellenem felhozott vádak alaptalanok, honvédelmi miniszterként a jogszabályok betartásával jártam el. Minden más állítást és feltételezést visszautasítok és velük szemben jogi lépéseket kezdeményezek" - írta Juhász, aki azt is írta, hogy tetteiért vállalja a felelősséget, ezért miniszteri tevékenysége kapcsán lemond a mentelmi jogáról.